Izađu li Britanci iz EU moguć je raspad Ujedinjenog kraljevstva

Autor: Tomislav Oharek , 24. prosinac 2015. u 14:02
Foto: Press Association/PIXSELL

Škotski nacionalisti, koji snažno podupiru ostanak u EU, iskoristili bi izlazak Britanije za drugi, rizičniji referendum o neovisnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi se moglo raspasti ukoliko Britanci glasaju za izlazak iz Europske unije, jer bi ta odluka išla na ruku škotskim nacionalistima, ocijenio je jučer bivši britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Okvir stabilnosti

Hague, kojeg smatraju euroskeptikom, izjavio je da će na referendumu o ostanku ili izlasku Britanije iz bloka 28-orice podržati ostanak svoje zemlje u Europskoj uniji, unatoč svim njegovim peripetijama s Bruxellesom u vrijeme kada je obnašao dužnost šefa diplomacije.

“Morat ćemo se zapitati, bez obzira što nam se mnogi aspekti EU-a ne sviđaju, želimo li zaista oslabiti Uniju i istovremeno, ako Britanija izađe, povećati šanse da Škotska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo”, napisao je Hague u Daily Telegraphu. Također tvrdi da je unatoč brojnim slabostima, EU okvir stabilnosti za krhke demokracije u srednjoj Europi te da ne bi bilo u britanskom interesu da se blok raspadne, a s obzirom na nesigurno stanje na Bliskom istoku i u svjetskim gospodarstvima.

Prema njegovim riječima, škotski nacionalisti, koji snažno podupiru ostanak u EU, iskoristili bi izlazak Britanije za održavanje drugog referenduma o neovisnosti, što su Škoti u rujnu prošle godine odbacili s postotkom od 55 prema 45 posto potpore. Drugi referendum bi, tvrdi Hague, bio prerizičan.

“Ne bi bilo prepametno uništiti Ujedinjeno Kraljevstvo i ozbiljno oslabiti EU”, smatra Hague.

Nacionalisti i realisti

Da bi izlazak Britanije iz Unije mogao prouzročiti “ozbiljnu krizu” unutar EU-a smatra i poljski predsjednik Andrzej Duda. “Uopće u to ne sumnjam”, rekao je u srijedu za BBC poljski predsjednik u svom prvom intervjuu za strane medije otkako je u svibnju preuzeo dužnost.

Konzervativna stranka podijeljena je oko Europe već više desetljeća. Kritičari EU-a tvrde da se pregovorima oko novih odnosa Britanije s Unijom neće puno postići, a bivši ministar obrane Liam Fox je u nedjelju kazao da je vrijeme da se “prestanemo pretvarati” da će EU izaći u susret Britaniji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

funky ; svaka cast !

najveci svjetski krvnici u povijesti, navikli da muzu svoje kolonije, odjednom shvacaju da svega toga nema i da se trebaju okrenuti sebi i svojem radu.
nije lako to odjednom poceti primjenjivati.

New Report

Close