Heineken otpušta više od 200 radnika u Laškom

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2016. u 14:53
Posljednjih pet godina grupa Pivovarna Laško nikad nije iskazala niti najmanju dobit, a najbliži nuli bili su 2014. /Fotolia

Nakon preuzimanja slovenskih pivovara Nizozemci nisu obećavali da će zadržati sve zaposlenike.

Pivovare Laško i Union, obje u 97-postotnom vlasništvu nizozemskog Heinekena, otpustit će, prema neslužbenim saznanjima list Finance, više od 200 zaposlenika. Krajem 2014. godine u obje pivovare radilo je oko 700 radnika. Da će Heineken u slovenskim pivovarama dijeliti otkaze, bilo je za očekivati, pišu Finance.

Dapače, nakon preuzimanja slovenskih pivovara Nizozemci nisu niti obećavali da će zadržati sve zaposlenike, dok su, s druge strane, najavili su da će pokušati postati učinkovitiji. Pivovara Laško nije htjela komentirati saznanja Financa, ali su rekli da je njihova strategija od 2015. do 2019. godine predviđa stalnu optimizaciju. "U 2016. godini cilj je daljnja racionalizacija djelatnika, koji će se biti provedena na svim razinama i strukturama zaposlenika. Prilagodba će trajati cijelo vrijeme provođenja strategije, odnosno do 2019. Broj zaposlenih će se prilagoditi neometanom funkcioniranje optimiziranih procesa, konkurentnosti i osiguranju tržišnih kapaciteta", kažu u Laškom.

 

milijuna

eura iznosili su gubici Pivovarne Laško krajem rujna 2015.

Zašto Heineken smanjuje broj zaposlenih, pitaju Finance, i dodaju da odgovor ne treba tražiti izvan poslovanju Grupe Pivovarne Laško, koja uključuje ljubljansku pivovaru. Ta je pivovara posljednjih pet godina zabilježila velike gubitke, što je uglavnom posljedica prekomjernih apetita bivšeg čelnika Boška Šrota. Posljednjih pet godina grupa nikada nije iskazala dobit, a najbliži nuli bili su 2014. godine. Prošle godine krajem rujna imali su 14 milijuna eura neto gubitka, međutim, konačni rezultati za tu godinu još nisu objavljeni. Troškovi plaća u posljednjih nekoliko godina premašili su 30 milijuna eura, a jasno je da će smanjivanjem tih troškova biti u mogućnosti poboljšati poslovne rezultate.

Preispitivanje sponzorstva
Nova uprava optimizira troškove kamata, zato su prošle godine isplatili sve dugove koji su imali pivovare Laško i Union, a riječ je o 186 milijuna eura. "Danas, Pivovarna Laško i Pivovarna Union više nikom ne duguju ni centa", tvrde iz Laškog. Troškovi su smanjeni i kada je riječ o osiguranju, i preseljeni su na korporativnu razinu, posao je izgubio Triglav, koji je zadržao samo jednu petinu onog što je ranije osiguravao, što na godišnjoj razini znači oko pola milijuna eura premije, doznaju neslužbeno Finance. Prema podacima lista, Laško temeljito izračunava sponzorstva koji imaju značaj za tu pivarsku grupu, ali to također ne žele izravno komentirati. Rekli su da su ove sezone zaključili ugovor koji vrijedi četiri godine sa "slovenskim orlovima", tj. skijaškima skakačima i novi sporazum od tri godine s Planicom. Može se predvidjeti da će Pivovarna Laško Union, kako će tvrtka biti nazvana po pravnom spajanj i dalje ulagati u lokalnom okruženju.

 

milijuna

eura iznosili su dugovi Pivovarne Laško, koji su u potpunosti isplaćeni

Kraj proizvodnje u Ljubljani?
Prema nekim "glasinama" koje kruže Slovenijom, Heineken će također prestati proizvoditi pivo u Ljubljani. Odjel kompanije za odnosa s javnošću, ipak to opovrgava: "Na temelju nekoliko analiza okolnim pivovara, koje su pokazale iznimnu učinkovitost, zaključili smo da je daljnji uspješan razvoj i očuvanje radnih mjesta i brenda, temeljenih na prilagodbi na svim razinama, put za veću konkurentnost. To ne znači da prestaje proizvodnja u Laškom ili Ljubljani. Postoji nekoliko kriterija, uključujući hektolitar piva po zaposleniku i troškova proizvodnje po hektolitru proizvedenog piva. Optimiziranje znači očuvanje radnih mjesta, a time i mogućnost dobivanja dodatnih količina i rast u oba mjesta, Laškom i Ljubljani", navode iz kompanije. U prosincu 2014. slovenski mediji su objavili da je za dokapitalizaciju Pivovarne Laško stiglo sedam obvezujućih ponuda, a među ostalima dale su ih pivovare Heineken i Carlsberg te više investicijskih fondova. Heinekenova ponuda u toj konkurenciji bila je najbolja. 

Ponuda dioničarima

Kako je Hieneken preuzeo Pivovarnu Laško
Heineken je ponudu za preuzimanje Pivovare Laško s Pivovarom Union objavio 17. studenoga prošle godine, a datum isteka ponude bio je 15. siječnja. Ponudu je prihvatilo 4030 vlasnika dionica, čiji je ukupni udio iznosio 43,49 posto vlasništva. Kompanija je polovinom listopada prošle godine konzorciju vlasnika, koji su činili Družba za upravljanje terjatev bank, Kapitalska družba, Alpen invest, Abanka, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper i Sklad obrtnikov in podjetnikov, ponudila 25,56 eura po dionici, što je prihvaćeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close