Grk zavladao najelitnijim dijelom crnogorske obale

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2017. u 08:15
FOTO: Shutterstock

Stathisov Adriatic Propertises počinje gradnju novog hotela Kraljičina plaža na 22.000 četvornih metara.

Uskoro bi mogla početi gradnja novog hotela Kraljičina plaža i apartmana za prodaju u Miločeru, javljaju podgoričke Vijesti. Pozivajući se na ugovor o dugogodišnjem izdavanju u zakup staroga hotela Kraljičina plaža i zemljišta kompaniji Adriatic Properties grčkog poduzetnika Petrosa Stathisa, državni HTP Miločer, kao vlasnik zemljišta, zatražio je izdavanje građevinske dozvole. Adriatic Properties je u studenome prošle godine počeo ispitivanje terena za gradnju novog hotela i apartmana na zemljištu u Pržnom.

Produženje zakupa
Naime, na mjestu starog hotela predviđen je novi, na četiri puta većoj površini, s oko 22.000 četvornih metara bruto izgrađene površine. Uz novi hotel s osam katova predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova. Investitoru se odobrava i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će površina biti utrostručena. Stathisov Adriatic Properties dugoročni je zakupac grada-hotela Sveti Stefan i vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža prema ugovorima o zakupu iz 2007. s Budvanskom rivijerom i HTP-om Miločer. Skupština Crne Gore je prošle godine odobrila aneks ugovora za produženje zakupa Svetog Stefana i vile Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup Kraljičine plaže produžen sa 30 na 42 godine, a zemljište gdje će se graditi apartamani na 90 godina.

 

66 luksuznih

stanova izgradit će se uz novi hotel Kraljičina plaža

Stathis je kupio hotel i kasino Maestral, čime je u njegovo vlasništvo prešao najatraktvniji dio crnogorske obale s najelitnijim hotelima. Usto, Grk je u Crnoj Gori vlasnik listova Pobjeda i Dnevne novine, portala CdM i Portal Analitika, te banke Universal Capital. Novi hotel i stanovi za tražište gradit će se po zamisli arhitektonskog ureda iz Atene, čiji je prijedlog na natječaju Ministarstva održivog razvoja iako drugorangiran bio proglašen najprihvatljivijim. Novi hotel imat će 60 hotelskih soba i 66 apartmana, unutrašnje i bazene na terasama, spa, knjžnicu, teretanu i druge aktraktive sadržaje. Hotel će raditi na condo načelu, što znači da će 66 apartmana biti u privatnom vlasništvu, a vlasnici će ih izdavati hotelu. Luksuzne stanove moći će ponuditi tržištu, od čega se očekuje prihod veći od 50 milijuna eura.

Ulažu 100 milijuna eura
Za cijelo područje gdje se priprema izvođenja radova ne postoji detaljan planski dokument na temelju kojeg bi se investitoru mogla izdati građevinska dozvola, što je urbanistički trebao pokriti DUP Čedi – Kraljičina plaža koji još nije usvojen. Adriatic Properties će, kako je najavljeno, u sljedeće tri godine uložiti više od 100 milijuna eura u izgradnju novog hotelskog kompleksa na Kraljičinoj plaži i ostalih propratnih sadržaja.

Mutni poslovni suradnici

Povezan s azijskom kriminalnom organizacijom?
Centar za istraživačko novinarstvo otkrio je Stathisovu povezanost s malezijskim poduzetnikom Wei Seng Phuaom, uhićenim u Las Vegasu zbog organiziranja lanca ilegalnog klađenja te mutnih poslova u Crnoj Gori. FBI je optužio Phuau da je ilegalnim klađenjem stekao oko 300 mil. dolara, a povezali su ga i s kriminalnom organizacijom 14K Triad. U Crnoj Gori Phua je bio suvlasnik tvrtke First Seafront Estate, koju je osnovala kompanija Golden Estate, s izvršnim direktorom Stathisom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close