Srbi okrenuli leđa pivu, potrošnja pala 33 posto

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2015. u 16:00
Foto: PD

Osim pada životnog standarda, na manju potrošnju piva utječe i to što se mladi koji ga najviše konzumiraju sve više iseljavaju iz zemlje ili su nezaposleni.

U Srbiji je došlo do velikog smanjenja potrošnje piva čija upotreba je manja za 33 posto u odnosu na 2008. godinu, izjavio je Tanjugu generalni direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević.

Potrošnja piva 2008. godine iznosila je šest milijuna hektolitara godišnje, dok je prošle godine cijela pivarska industrija u Srbiji prodala oko četiri milijuna hektolitara, naveo je Radivojević.

Prema njegovim riječima, sa sličnim problemom sučeljavaju se i neke druge kompanije u Srbiji koje se bave proizvodnjom i prodajom sličnih proizvoda.

“To smanjenje je rezultat pada kupovne moći građana koji nemaju dovoljno novca da zadovolje svoje potrebe”, rekao je Radivojević.

On smatra da osim gospodarske krize i pada životnog standarda, na smanjenje potrošnje piva utječe i to što se mladi, koji najviše konzumiraju pivo, iseljavaju iz zemlje i što postoji problem sa starosnom strukturom stanovništva. “Usto je i velika nezaposlenost kod mladih, što je dodatan problem ne samo za pivarsku industriju, već i za ostale gospodarske grane i cijelu zemlju”, rekao je Radivojević. U Srbiji se sve više prodaje jeftinije pivo, čija cijena je inače pala za šest mjeseci ove godine oko četiri posto.

Radivojević kaže da je to veliki problem pivarske industrije, zbog čega pivare imaju lošije financijske rezultate nego prošlih godina. Riječ je o velikoj promjeni u pivskoj industriji Srbije, naglašava direktor Apatinske pivare. Radivojević je naveo da i ostale zemlje regije zbog gospodarske krize bilježe pad prodaje piva, ali je on daleko manji nego u Srbiji, te iznosi između pet i sedam posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close