GE isporučuje 38 turbina za srpski vjetropark

Autor: Poslovni dnevnik , 30. studeni 2017. u 22:00
Vjetropark Kovačica imat će 106 megavata snage/Miranda Cikotić/PIXSELL

Vjetroturbine General Electrica visoke 110 metara idealne su za vjetrove srednje snage kakvi pušu u Vojvodini.

Kompanija General Electric Renewable Energy (GE Renewable Energy) isporučit će 38 vjetroturbina za srpski vjetropark Kovačica.

Kada bude izgrađen, vjetropark će proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 65.000 kućanstava, javlja Tanjug. Sporazum o isporuci vjetroturbina, kako je priopćeno iz kompanije GE, postignut je s tvrtkom Enlight Renewable Energy koja će upravljati vjetroparkom snage 105 megavata, koji se gradi u Vojvodini. 

Nova radna mjesta
Vjetroturbine visine 110 metara idealne su za vjetrove srednje jačine u srpskoj ravnici, ističu iz kompanije GE, objašnjavajući da je ugovor o punom 15-godišnjem servisiranju također dio sporazuma s Enlight Renewable Energyjem. Nakon puštanja u rad, u 2019. godini, Kovačica će postati treći po veličini vjetropark u Srbiji.  "Kompanija GE Renewable Energy odlučna je u pružanju pomoći zemljama u ostvarivanju njihovih ciljeva u području obnovljive energije", izjavio je Pete McCabe, predsjednik i izvršni direktor kompanije GE Onshore Wind Business.

Prema njegovim riječima, projekt izgradnje vjetroparka Kovačica predstavlja petinu ciljeva Srbije u području energije vetra do 2020. godine. Gilad Javec, izvršni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, rekao je da će projekt njihove kompanije u Srbiji proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje 65.000 domova, a usto će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast Srbije. Vjetroturbine za vjetropark Kovačica bit će proizvedene u Europi, u pogonu kompanije GE u Salzbergenu u Njemačkoj, dok će lopatice biti proizvedene u pogonima kompanije LM Wind Power u Španjolskoj i Poljskoj. GE Renewable Energy je nedavno objavio da će isporučiti vjetroturbine i za Čibuk 1, koji će biti najveći vjetropark u Srbiji, a koji se takođe nalazi na sjeveroistoku zemlje.  

Kredit za Kostolac
Vjetroparkovi Kovačica i Čibuk 1 zajedno će imati 263 megavata snage što je značajan korak prema ostvarivanju cilja od 500 megavata iz energije vjetra do 2020. godine. Usto, u srijedu su EPS i Njemačka razvojna banka (KfW) potpisali ugovor o kreditu od 80 mil. eura za gradnju vjetroparka Kostolac, snage 66 megavata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close