Evo kako je prošao švedski eksperiment sa 6-satnim radnim vremenom

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2017. u 08:31
Foto: Shutterstock

U ovom ‘eksperimentu’ sudjelovalo je 68 medicinskih sestara u Gothenburškom domu za starije i nemoćne.

Švedski eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom uskoro će, po svemu sudeći, doživjeti svoj potpuni krah s obzirom na to kako su i najveći zagovaratelji ovakvog sustava jednostavno odustali.

U ovom 'eksperimentu' sudjelovalo je 68 medicinskih sestara u Gothenburškom domu za starije i nemoćne, čija je uobičajena satnica reducirana s 8 na 6 sati kako bi se popravilo raspoloženje radnika, njihova sreća, zdravlje i kako bi naposljetku što bolje skrbili za svoje pacijente.

Preliminarni rezultati, prema Bloombergovom izvješću, pokazali su kako su ti ciljevi ispunjeni. No gledano s financijske strane, ovakav sustav pokazao se posve neodrživim. Grad je bio primoran zaposliti 17 novih zaposlenika što ih je koštalo dodatnih 12 i pol milijuna kuna.

Gradske vlasti odbacile su prijedlog kojim bi šestosatni radni dan uveli kao konačno rješenje, kako troškovi ne bi potpuno izmakli kontroli.

Daniel Bernmar, lokalni lijevo-orijentirani političar, i jedan od najgorljivijih zagovaratelja za ovakav sustav radnih sati priznao je kako je preskupo iznijeti ovakav model, ali s obzirom na konstantno bogaćenje društva u obzir se moraju uzeti dugoročne posljedice koje bi mogle imati pozitivan predznak.

Komentirajte prvi

New Report

Close