'Europska unija neće preživjeti 2017. godinu'

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Profesor političke ekonomije s uglednog američkog Sveučilišta Brown, Mark Blyth, koji je predvidio Brexit i pobjedu Donalda Trumpa, ima zabrinjavajuću prognozu za 2016. godinu.

Nakon što su se obistinila sva njegova politička predviđanja za prošlu godinu, profesor Mark Blyth tvrdi kako Europska unija neće preživjeti 2017. godinu. Štoviše, pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi i prije nego što Velika Britanija formalno pokrene proces izlaska iz Unije.

"Bliže nam se izbori u Francuskoj, a izgledna je pobjeda Nacionalne fronte već u prvom krugu", kazao je za BBC.

 

Komentari (11)
 • Lexxus
  Lexxus 13:30 6.1.2017.

  Idu mi na živce ovakve budalaštine jednako kao i priče o smaku svijeta, što ako godina prođe i EU se ne raspadne??? Da li će taj ugledni profesor skočiti sa zgrade ili si istresti kantu govana na glavu jer je lupetao gluposti ili će možda reći da će se raspad ipak dogoditi 2018 godine??? Sve u svemu samo neozbiljan novinar može pisati ovakve gluposti na portalu koji bi se trebao baviti ozbiljnijim temama.

 • Marx
  Marx 9:55 6.1.2017.

  Gledajući ovakve članke čovjek se pita kada će novinari Poslovnog dnevnika početi čitati berem neke od stranih medija.

  Ništa se naročito neće dešavati tijekom 2017. godine a kamoli će se EU raspasti. Da će pobjediti Marie le Pen i da će ona pokrenuti izlazak Francuske iz eurozoe je snijeg od prije tri godine.
  Najvažniji događaji početi će tek početkom 2018-te. Zašto? Nakon parlamentarnih izbora(jesen 2017) Njemačka će pristati na otpis dijela duga Grčkoj (njen udjel će biti cca 25 milijard). Uvjet će biti da Grčka konačno “dobrovoljno” izađe iz eurozone. Nakon toga Njemačka će početi sređivati “ostatak” eurozone - polako ali odlučno će izgurati sve države koje tamo ne priipadaju. Tako će se formirati Euronord - Njamačka s Nizozemskom, Finskom, Holandijom, centralnoevropskim državama koje su se integrirale u njenu izvoznu privredu (Češka, Slovačka, Madžarska) ali ne Poljska te od zemalja sa slavenskim stanovništvom još i Slovenija.

  Dakle 2017. godina će biti samo godina priprema za početak promjena (preslagivanja) u EU pod njemačkom dominacijom (vidi “Germany's role in the transformation of the EU”) . Gdje su tu države iz grupe “kud koji, mili moji” (južna i jugoistočna Evropa?. Najbolji odgovor dala je Angela Merkel svojom izjavom da joj je drago da će se “hrvatska vlada posvetii ekonomiji” kod posjete Plenkovića. Plenković se pravio da ne razumije (ili se pravio da ne razumije)da ga Angela Merkel z……a. Jer što je Angela Merkel mogla uopće reći premijeru ekonomski (doslovce) najbeznačajnije države u Evropi koja s Njemačkom ima najveći (u relativnom smislu) trgovinski debalans ?

  Sigurno ne ono što je rekla Grcima kod posjete Atene: da su s reformama postigli neki napredak ali da trebaju energično nastaviti dalje. Rekla im je još i to da njihovi jedinični troškvi rada idu smjerom koji daju nada da bi Grčka jednog dana mogla postati konkurentna. Naravno svojim turizmom i svojom poljoprivredom jer drugog nemaju (vidi: “Merkel verlangt von Griechen noch mehr Reformen”, wiwo.de 11.04.2014).

  Svim forumašima želim sretnu Novu godinu !

 • upupup
  upupup 7:38 6.1.2017.

  GOTOVO JE !!!!!!
  Jučer sam sve prodao i objesio se na tavanu.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!