Europa razmatra odgovor na američke carine

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2019. u 21:59
Amerika najavljuje carine na niz europskih proizvoda, od zrakoplova do vina/REUTERS

Europa i Amerika dulje od desetljeća se spore oko subvencija proizvođačima aviona.

Europska unija počela je pripremati recipročne mjere kojima će odgovoriti na američke subvencije proizvođaču zrakoplova Boeingu, kazao je u utorak neimenovani europski dužnosnik nakon američke najave carina na niz europskih proizvoda, uključujući letjelice.

Američki predstavnik za trgovinu predložio je u ponedjeljak uvođenje carina na niz proizvoda iz Europske unije u vrijednosti 11 milijardi dolara, u rasponu od komercijalnih zrakoplova i dijelova za zrakoplove do mliječnih proizvoda i vina.

Kao razlog Robert Lighthizer naveo je europske subvencije Airbusu. Izvor u Europskoj komisiji izjavio je za Reuters da su predložene američke recipročne mjere "uvelike pretjerane", upozoravajući da njihovu vrijednost može odrediti samo arbitar Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Bliži se također odluka o pravima Europske unije na recipročne mjere u paralelnom sporu oko subvencija Boeingu i EU će zatražiti od arbitra WTO-a da ih utvrdi", kazao je izvor u Komisiji. Sukob SAD-a i EU-a oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbusu i Boeingtu otegnuo se na 15 godina i bliži se vrhuncu.

Bruxelles i Washington optužuju se međusobno za nepropisno subvencioniranje kompanija a predmet sukoba visina je isplaćenih iznosa i provedba presuda WTO-a.

Prošle je godine WTO presudio da Europska unija nije u potpunosti ukinula nepropisne subvencije za Airbusove programe A350 i A380.

U međuvremenu je pokrenut postupak arbitraže u kojem bi se trebala utvrditi vrijednost recipročnih mjera.

Agencija Moody's objavila je u utorak da potencijalne američke carine na uvoz automobila i automobilskih dijelova predstavljaju značajan rizik za svjetski gospodarski rast i da će zakočiti aktivnosti ponajprije u Njemačkoj, Japanu i Južnoj Koreji.

Komentirajte prvi

New Report

Close