EU prijeti val socijalnih nemira zbog rekordne nezaposlenosti

Autor: Tomislav Oharek , 05. lipanj 2013. u 20:00
Na prosvjedima ispred sjedišta ECB-a u Frankfurtu proteklog vikenda se okupilo oko 20.000 ljudi

Međunarodna organizacija rada ističe da je broj štrajkova, obustava rada, uličnih prosvjeda i demonstracija najviši od 2008.

Mogućnost socijalnih nemira u državama Europske unije veća je nego igdje u svijetu iako se diljem globusa sve više produbljuje jaz između bogatih i siromašnih.

 

12,2posto

je bila stopa nezaposlenosti u eurozoni u travnju

Naime, prema podacima Eurostata stopa nezaposlenosti u eurozoni dosegla je novi rekord od 12,2 posto u travnju , a sve veća kriza izazvana rastom nezaposlenosti prijetnja je društvenom tkivu Europske unije. Taj je problem u južnim državama eurozone dosegao krajnje alarmantne razmjere, pa primjerice grčku izgubljenu generaciju čini čak dvije trećine mladih koji ne mogu naći posao. Taj problem su prepoznali i političari, pa je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble istaknuo kako je najveća prijetnja jedinstvu eurozone društveni raspad potaknut posljedicama krize, a ne više činbenici koje nameće tržište. U drugom europskom gospodarstvu, Francuskoj, stopa nezaposlenosti u travnju je također dosegla rekordnu visinu, dok je u Italiji najviša u posljednjih 36 godina, a posebno uzbunjuje to što je bez posla čak 40 posto mladih.

U svojem prekjučer objavljenom godišnjem izvješću Međunarodna organizacija rada (ILO) poručuje kako se broj štrajkova, obustava rada, uličnih prosvjeda i demonstracija najveći od izbijanja krize 2008. godine. Rizik od širenja takvih manifestacija najveći je pak u državama Europske unije i porastao je sa 34 posto u razdoblju od 2006.-2008. na zabrinjavajućih 46 posto u razdoblju od 2011. do 2012. godine, iako nije isti u svim državama članicama. Glavni razlog je što građani država Europske unije, a posebno onih najpogođenijih krizom i njezinim posljedicama sve teže prihvaćaju protukrizne poteze političara. Zanimljivo je što je istodobno rizik pao u državama Južne Amerike, Kariba, subsaharske Afrike, južne i istočne Azije te onima u Pacifičkoj regiji koje su se okrenule politici poticanja zapošljavanja. 

Crne prognoze

Nema oporavka do 2018.
ILO prognozira kako će se tek 2018. godine dosegnuti stupanj zaposlenosti kakav je bio prije izbijanja krize. Da bi se to postiglo u Europi je potrebno otvoriti 5,2 milijuna radnih mjesta. 

Dugotrajna nezaposlenost
ILO upozorava i na problem dugotrajne nezaposlenosti, koji je također posebno naglašen u Europskoj uniji. Tako je u posljednjem kvartalu lani dugotrajno u EU nezaposleno bilo 11,7 milijuna ljudi.

Komentari (8)
Pogledajte sve


Zbilja samo lud čovjek želi u takvu zajednicu.
Kažu proroci da je to najcrnija zajednica u povjesti ljudskog roda.
A proroci su uvjek u pravu.

A koje gluposti neću ovdje pročitati…. daj se prisjeti malo prijašnjih zajednica, od one SFRJ pa do kojekakvih turskih carstava i slično.

Mencinger: Ekonomska politika Bruxellesa Europu vodi u rasulo


Da li si ti uopce slusao kad Mencingera, a da nije samo ovako iz novinskih clanaka.
On je zagovornik povratka Jugoslavije, socijalizma itd.

Da li bi to podrzao Pero?

Mencinger: Ekonomska politika Bruxellesa Europu vodi u rasulo


Kako to da ista stvar vodi recimo Litvu i Latviju u najveci rast u EU, a SLoveniju u bankrot? Sto ocekivati od komunistickog ekonomiste… nije li problem mafijasko kreditiranje drzavnih banki, prevelik javni sektor, nefleksibilnost itd.?

Sto bi Slovenija sama ucinila drukcije? nastavila se zaduzivati do beskraja?

Mencinger: Ekonomska politika Bruxellesa Europu vodi u rasulo

New Report

Close