Etihad prodaje sve europske poslove i napušta Srbiju?

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2016. u 14:11
Air Serbia i ove godine povećala je broj putnika, Foto: PD

Zračna kompanija iz Emirata najavila smanjenje broja zaposlenih.

Etihad, nacionalni zračni prijevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je u vlasništvu emirata Abu Dhabi, najavio je smanjenje radne snage, koja je opisao kao “umjereno smanjenje broja zaposlenih u nekim poslovnim dijelovima”, prenijela je agencija AP. Navedeno je i da će otpuštanja biti provedena na “fer, strukturni i transparentan način”.

Najava je izazvala pravu uzbunu u Srbiji gdje je emoiratska kompanija suvlasnik nacionalne zrakoplovne kompanije Air Serbia, u udjelom od 49 posto, dok vlada ima 51 posto.

 

317milijuna eura

gubitak je Etihadovog Air Berlina za devet mjeseci 2016.

Portal Ekonomski.net objavio je da je “prostrujala informacija” kako se sprema smjena Jamesa Hogana, predsjednika i glavnog direktora Etihad Aviation Groupa, kao i da bi Etihad mogao smanjiti udio u kompaniji Air Serbia. Kako navodi portal, prvu informaciju po Hoganovom uklanjanju iz vrha Etihada objavio je njemački Handelsblatt global tvrdeći da je dobio potvrdu iz više neovisnih izvora. Ključni razlog za smjenu su Hoganove neuspele akvizicije u Europi: Air Berlin, Air Serbia i Alitalia. I Berliner Zeitung piše o otpuštanju i da se samo dvije godine nakon navedenih akvizicija europsko širenje Etihada pokazalo kao nesreća. Emiratska aviokompanija od svojih investicija u Europi bilježi gubitak 2,5 milijarde eura, samo je Air Berlin imao gubitak 477 milijuna eura u 2015. godini, a u prva tri tromjesečja 2016. gubitak je iznosio 317 milijuna evra, znatno više nego u istom razdoblju prošle godine.

Zbog toga Etihad već u siječnju 2017. godine planira početak rješavanja svojih europskih poslova i sprema izlaznu strategiju koju će voditi predsjednik Nadzornog odbora Ahmed Ali Al Sajeh. Iz dobro obavještenih izvora Berliner Zeitung je dobio potvrdu da će Etihad svoju europsku imovinu prodati znatno ispod tržišne cijene samo da je se što prije riješi.

Zorana Mihajlović, ministrica prometa i infrastrukture rekla je da do vlade Srbije nisu došle informacije kako bi Etihad mogao smanjiti svoj udio u Air Serbiji niti je ona obaviještena od Nadzornog odbora te kompanije. “Vlada Srbije ima plan B za zračnu kompaniju Air Serbia, bude li nekih promjena u Etihadu”, rekla je Mihajlović.

Nakon toga Etihad je opovrgao pisanja medija da bi mogao smanjiti svoj vlasnički udo u Air Serbiji. “Spekulacije u vezi s promjenom investicije Etihad Aviation Groupa u Air Serbiji i podrškom koju grupa pruža svojoj partnerskoj srpskoj kompaniji potpuno su netačne i bez temelja. Etihad jeste i ostat će u potpunosti posvećen strateškom partnerstvu s većinskim vlasnikom Air Serbije, vladom Republike Srbije”, piše u priopćenju Etihada.

Kompanija Air Serbia objavila je 16. prosinca da je do tog dana ugostila 2,550.000. putnika u 2016. godini i tako premašila svoj rekordan broj putnika ostvaren 2015. godine. Srpska nacionalna avio-kompanija uspostavila je pet novih linija u 2016. godini, proširivši svoju mrežu na 44 destinacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close