Dioničari se navukli na dionice tvrtki koje prodaju marihuanu, traže ‘novi Microsoft’

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2014. u 16:11
Thinkstock

Bruce Perlowin, predsjednik Uprave poduzeća Hemp (u prijevodu: Konoplja) izjavio je da ulagači žele pronaći novi Microsoft.

Ulagači u dionice masovno su krenuli u kupovinu dionica tvrtki koje se bave uzgojem i proizvodnjom marihuane, piše Bloomberg. Bruce Perlowin, predsjednik Uprave poduzeća Hemp (u prijevodu: Konoplja) izjavio je nakon trodnevnog rasta dionice svoje tvrtke od 205 posto da su ulagači počeli masovno kupovati dionice tvrtki koje uzgajaju marihuanu jer žele pronaći novi Microsoft. Dionica tvrtke Advanced Cannabis u posljednjem je tromjesečju rasla 144 posto, a njezin direktor Robert Frichtel da je euforija tolika da pojedine dionice rastu i po stopi od 1700 posto.  

"Potražnja za marihuanom je nezasitna", kazao je Perlowin, nekoć osuđeni krijumčar marihuane koji je prošlog mjeseca ponudio na prodaju 12 milijuna dionica svoje tvrtke iz Las Vegasa, iako je njegova tržišna vrijednost 99,97 posto manja od najvećeg svjetskog proizvođača softvera. "Svjedočimo ludom rođenju nove industrije", kaže Perlowin na koji smatra da se upozorenje regulatora da bi ulagači posebno morali paziti na kompaniju čiji je šef proveo devet godina u zatvoru zbog jedne od najvećih operacija krijumčarenja marihuane u povijesti SAD-a odnosi na njega. "To je apsurdno", bio je njegov komentar na upozorenje, dodajući da se Hemp bavi industrijskom konopljom koja se upotrebljava u odjevnoj i kamperskoj opremi.  

I dok regulatori upozoravaju na mogućnost prijevare i dovođenja ulagača u zabludu, neke od najvećih ovogodišnjih dobitaka na dioničkom tržištu odnose se upravo na spekulacije dionicama proizvođača marihuane. Tako je dionica GreenGro Tecnologiesa koja opskrbljuje medicinske klinike rasla 1.714 posto, dok je Tranzybite Corp. koja prodaje marihuanu u Coloradu skočila više od 310 posto. 

Pomama za dionicama proizvođača i distributera marihuane počela je nakon što je Kolorado postao prva država koja je legalizirala prodaju marihuane svima iznad 21 godine starosti, a New York objavio da razmatra legalno korištenje marihuane pacijentima koji boluju od raka, glaukoma i ostalih bolesti. Među 10 dionica kompanija koje su povezane s prodajom i uzgojem marihuane, većina košta ispod dolar po komadu. Oko 30 grama marihuane za rekreacijsku upotrebu u Koloradu košta u prosjeku oko 200 do 400 dolara, zavisno od mjesta kupnje i kvalitete. 

Komentari (3)
Pogledajte sve


pametno, ocekujem maksimalne prinose

lol, dosao si na svoje hehe

pametno, ocekujem maksimalne prinose

“Kolorado?!”

New Report

Close