Da živite u ovim zemljama, bili biste kažnjeni za neizlazak na izbore

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2014. u 16:54
Izbori u Boliviji (Reuters)

U pojedinim državama izlazak na izbore je obvezan, a oni koji ne ispune svoju građansku dužnost mogu se suočiti s određenim posljedicama i sankcijama.

U Hrvatskoj vam se ništa neće dogoditi ako ne izađete na biračko mjesto, što dokazuje i činjenica da se na izborima redovito bilježi niska izlaznost.

Pravilo dobrovoljnog glasovanja vrijedi i za većinu zemalja svijeta, uključujući i Ameriku, koja je na prošlim izborima zabilježila izlaznost od 58 posto.

Međutim, u pojedinim državama izlazak na izbore je obvezan, a oni koji ne ispune svoju građansku dužnost mogu se suočiti s određenim posljedicama i sankcijama.

Portal GlobalPost objavio je kartu zemalja u kojima je glasovanje na izborima obavezno, navodeći i nekoliko zanimljivosti na tu temu:

  • U Meksiku ne postoje službene sankcije za nedolazak na birališta, ali one koji ignoriraju izbore čeka svojevrsna društvena stigma.
  • Australci koji se ne pojave na biralištima mogu se suočiti s kaznom od 17 do 44 dolara.
  • Stanovnik Grčke koji odbija glasovati može imati problema s dobivanjem vozačke dozvole ili putovnice.
  • U Boliviji glasači moraju dobiti pečat u glasačku iskaznicu. Onaj tko ga nema može biti suočen sa zamrzavanjem plaće!

Zemlje u kojima je glasovanje obavezno (uglavnom od 18. ili 21. godine života) su: Meksiko, Honduras, Kostarika, Ekvador, Peru, Bolivija, Paragvaj, Urugvaj, Argentina, Brazil, Panama, Dominikanska Republika, Belgija, Luksemburg, Grčka, Cipar, Libanon, Egipat, Kongo, Tajland, Singapur, Australija i Nauru (Izvor: CIA.gov The World Factbook).

Komentirajte prvi

New Report

Close