Cijene piva u Europi mogle bi biti više i preko 15 posto

Autor: Tomislav Pili , 13. rujan 2018. u 14:13
Skuplje pivo već se toči u britanskim pivnicama/Reuters

Zbog suše cijena ječma na najvišoj je razini u pet godina, skuplja je i energija, ali i aluminij od kojeg se proizvode limenke.

Pivopije širom svijeta iduće godine najvjerojatnije očekuje preko 15 posto više cijene omiljenog im napitka zbog sušne godine, ali i rasta gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izvješću investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva, poput Heinekena i Carlsberga, suočavaju se s rastom troškova proizvodnja od približno 16 posto. Ti će se troškovi vrlo vjerojatno preliti na cijene piva iduće godine.

Podbacio urod
Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je urod ove godine uvelike podbacio širom Europe zbog suše. Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cijena te sirovine početkom kolovoza dosegla je najvišu razinu u posljednjih pet godina od 236 eura po toni. Krajem kolovoza cijene ječma u Velikoj su Britaniji više za 37 posto na godišnjoj razini, a u Francuskoj za 23 posto. 

Izvješće citira i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svjetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine. Javier Gonzalez Lastra, analitičar Berenberga, ističe za britanski Guardian kako cijena ječma sudjeluje s petinom udjela u proizvodnim troškovima prosječne pivare. "Prosječne cijene ječma značajno su porasle u posljednjih nekoliko mjeseci, ponajviše zbog vala vrućine tijekom ljeta u zapadnoj i istočnoj Europi", kaže Gonzalez Lastra.

Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma. Snažno su porasle i cijene energije, pa i aluminija od kojeg se proizvode limenke, i to za osam posto. Podsjetimo, cijena alumnija samo je prošle godine skočila za 20 posto. Poskupljenje proizvodnje već se osjeća u britanskim pivnicama. Prema podacima Britanske udruge pivnica, cijena krigle piva dosegla je 3,65 funti i sedam je penija viša nego prošle godine. No, Brigid Simmonds, izvršna direktorica udruge smatra kako je prerano reći koliko će suša utjecati na urod ječma u Velikoj Britaniji.

Pozorno prate
"To je nešto što pozorno pratimo, ali je važno imati na umu da je Velika Britanija neto izvoznik pivarskog hmelja, pa smo u tom pogledu samodostatni", kazala je Simmonds. Međutim, mali pivari ne skrivaju da ih situacija brine. "Čuli smo da su cijene otišle značajno gore. Ta nas vrsta problema posebno brine jer ne posjedujemo vlastite pivnice", izjavio je Rupert Thompson, direktor pivovare Hogs Back.

Komentirajte prvi

New Report

Close