Cijene nafte pogurane su sa dna, ali to ne mora značiti da je najgore prošlo

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2016. u 11:57
Foto: Thinkstock

Cijene nafte su možda konačno dotaknule dno, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), ukazujući istovremeno na njihov “značajan oporavak”.

"nedavno snažno poskupljenje nafte, koje je poguralo cijene na oko 40 dolara za barel sa 28,50 dolara iz sredine siječnja, ne mora značiti da je najgore prošlo", navodi se u mjesečnom izvještaju IEA o situaciji na tržištu nafte, prenosi agencija France press.

"Prisutni su, pak, pokazatelji koji govore da su cijene možda konačno dotaknule dno", dodaje se u izvještaju. 

Među faktorima koji su pridonijeli podizanju cijena nafte su razgovori koji su započeli između vodećih proizvođača nafte, Saudijske Arabije, Venezuele, Katara i Rusije, o zamrzavanju nivoa proizvodnje, a koji su, kako ocjenjuje IEA, prvi znak koordinirane akcije namijenjene stabiliziranju i podizanju cijena nafte prema nivou od 50 dolara za barel. 

"Ishod ovih pregovora je, međutim, neizvjestan, a velike zalihe na tržištu su signal da će njihov utjecaj biti mali u narednim mjesecima", navodi IEA. 

Iranski povratak na tržište nafte poslije ukidanja zapadnih sankcija toj zemlji u siječnju je, prema ocjenama IEA, bio manje dramatičan od onoga što su Iranci najavljivali. 

"Čini se da će iranski povratak na tržište biti postupan", navela je ova agencija koja pruža analize o situaciji na globalnim energetskim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close