CG oporba protiv davanja Aerodroma Tivat u zakup

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2017. u 22:01
Aerodrom Tivat imat će 2017. promet veći od milijun putnika, Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Vlada traži stranog ulagača jer ne želi kredit EBRD-a za obnovu zračne luke.

Nakon odluke vlade Crne Gore o davanju aerodroma Tivat u dugoročni zakup stranom investitoru jer joj ne odgovara model kreditiranja obnove zračne luke koji je predložila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD)u Crnoj Gori došlo je do očekivane podjele. Dok vladajući DPS tvrdi da je dugoročni zakup dobar jer je pametnije sve rizike podijeliti s strateškim partnerom, oporba je protiv.

Turističko usko grlo

“Naše opredjeljenje je da ćemo Aerodrome Crne Gore (ACG), a posebno aerodrom Tivat, pokušati valorizirati kroz model dugoročnog zakupa. Postoji ozbiljan interes značajnih svjetskih kompanija za ovaj prostor. Sa Svjetskom bankom radimo na modelu, vrlo brzo ćemo završiti i izaći s konkretnim predlogom”, rekao je u Tivtu premijera Duška Marković, odgovarajući na pitanje Vijesti što je s kreditom EBRD od 50 milijuna eura za tivatski aerodrom. Prema neslužbenim informacijama Vijesti, glavni razlog zašto je vlada oklijevala s ulaskom u taj aranžman je to što je jedan od uvjeta EBRD-a za odobrenje kredita bio da vlada jamči kako će aerodrom Tivat nakon obnove, najmanje 10 godina ostati u vlasništvu države, tj. da neće biti privatiziran.

 

50milijuna eura

nudio je EBRD za obnovu tivatskog aerodroma

Aerodrom Tivat će ove godine imati promet veći od milijun putnika, a ta zračna luka već je postala usko grlo daljnjeeg razvoja turizma na Crnogorskom primorju jer su njeni kapaciteti daleko ispod potrebnih. Po projektu koji je ACG dogovorio s EBRD-om aerodrom Tivat je nakon obnove trebao imati kapacitet od tri milijuna putnika godišnje.

Međutim, oporbena Socijaldemokratska stranka smatra da pokušaj da se Aerodromi valoriziraju kroz dugoročan zakup stranih investitora, vodi prema konačnoj privatizaciji tog strateški važnog preduzeća.

Stranačko zapošljavanje Najavu premijera Markovića kritiziraju i u Demokratskom frontu i Građanskom pokretu URA, uz tvrdnju da bi uspješnijem upravljanju zračnim lukama u Crnoj Gori pridonio prestanak stranačkog zapošljavanja i upravljanja. Analitičari podsjećaju da su na Zapadu vlasnici aerodorma uglavnom države.    

Komentirajte prvi

New Report

Close