Češki Avia Prime postao novi vlasnik Jat Tehnike

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2019. u 21:59
Sjedište Jat Tehnike je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla

Kupac već ima slovensku Adria Tehniku i poljski Linetech.

Na prijedlog Komisije za provođenje postupka javnog prikupljanja ponuda s javnim nadmetanjem Ministarstvo gospodarstva Srbije za kupca 99,3% udjela u vlasništvu Jat Tehnike proglasilo je kompaniju Avia Prime iz Praga. Avia Prime vlasnik je kompanija Adria Tehnika iz Slovenije i Linetech iz Poljske.

Ta kompanija za održavanje i servisiranje zrakoplova nakon završetka transakcije moći će zračnim prijevoznicima i operaterima ponuditi novu lokaciju za održavanje letjelica. Jat Tehnika, čije je sjedište na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, bit će tako četvrta lokacija za održavanje zrakoplova Avia Prime grupe, zajedno s aerodromom u Ljubljani i dva u Poljskoj.

Ministarstvo gospodarstva je 25. listopada 2019. oglasilo prodaju kompanije Jat Tehnika u postupku javnog prikupljanja ponuda. Vrijednost kompanije 31. prosinca 2018. godine iznosila je 20,499.814 eura, dok je početna cijena bila 50% od procijenjene tržišne vrijednosti, odnosno oko 10,2 milijuna eura. Prethodni natječaj za privatizaciju te kompanije bio je raspisan početkom rujna, da bi Ministarstvo gospodrstva 13. listopada odlučilo poništiti postupak privatizacije Jat Tehnike.

Prvi poziv za prodaju udjela u tom javnom poduzeću objavljen je u lipnju. Inače, Jat Tehnika je 12. studenoga ove godine dobila EASA Part 145 odobrenje za poslove linijskog i baznog održavanja na ruskom regionalnom putničkom zrakoplovu Suhoj Superjet 100 (SSJ 100). 

Komentirajte prvi

New Report

Close