Carlsberg zbog Rusije po drugi put srezao očekivanja o dobiti

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2014. u 15:21
Rusko tržište pri vrhu je značaja za Carlsberg/Sanjin Strukić/PIXSELL

Jednu od četiri najveće pivarske industrije na svijetu spašava jača prodaja u zapadnoj Europi, pa je izvješće za drugi kvartal bilo bolje od očekivanja.

Uvođenje sankcija Rusiji nastavlja snažno opterećivati poslovanje danske pivovare Carlsberg koja je objavila nove prognoze o padu profita zbog izloženosti ruskom tržištu.

Posljednje prognoze govore da će jedna od četiri najveće pivarske industrije na svijetu zabilježiti dvoznamenkasti pad ovogodišnje dobiti, preciznije najviše 15 posto na godišnjoj razini. Podsjetimo, kompanija je u 2014. ušla prepuna optimizma. Očekivao se rast operativne dobiti od približno pet posto, no ruska aneksija Krima već je u ožujku prisilila Carlsberg na reviziju planova.Prvo priopćenje o očekivanom padu dobiti objavljeno je u proljeće, a nekoliko mjeseci kasnije kompanija je opet srezala očekivanja nakon uvođenja treće runde zapadnih sankcija Rusiji i ruskog odgovora na njih.

 

30posto

prodajnih prihoda Carlsberga dolazi iz Rusije gdje drže 37 posto tržišta

Za rusko tržište očekivanja govore o padu između osam i devet posto. Po objavi novih očekivanja dionica Carlsberga oslabila je u srijedu na otvaranju trgovanja u Kopenhagenu za pet posto. Inače, rusko tržište jedno je od najznačajnijih za pivovaru koja proizvodi – kako joj slogan kaže – "vjerojatno najbolje pivo na svijetu".Brend Baltika vodeće je pivo na ruskom tržištu, a Dancima donosi čak trećinu ukupne prodajne zarade. Iako je na tamošnjem tržištu i dalje lider s 37 posto udjela, Carlsberg je tijekom drugog tromjesečja izgubio dio svoje pozicije.

Prihodi iz istočne Europe pali su za petinu, ponajviše zbog utjecaja tečaja u Ukrajini i Rusiji, a volumen prodaje pao je za 13 posto. Carlsbergov "hod po trnju" na ruskom tržištu dodatno je otežalo i uvođenje poreza na pivo. Kompaniji za sada glavu iznad vode drži zapadna Europa gdje prodaja ide mnogo bolje od očekivanja. Zahvaljujući tome, Carlsberg je u izvješću za drugo tromjesečje objavio rast operativne dobiti za šest posto na 3,6 milijardi danskih kruna. Objavljeni rezultat čak je bolji od očekivanja analitičara koji su očekivali rezultat od 3,3 milijarde kruna.

Komentirajte prvi

New Report

Close