Britanski naftaši gotovo pred kolapsom

Autor: Tomislav Pili , 22. prosinac 2014. u 10:28
Proizvodnja u Sjevernom moru sve više opada

Predstavnici branše tvrde da je pri sadašnjim cijenama nafte nemoguće zaraditi.

Britanska naftna industrija našla se u vrlo teškom položaju jer su naftna nalazišta u Sjevernom moru na samom rubu isplativosti uslijed potonuća cijena nafte.

Robin Allan, predsjednik britanske udruge neovisnih naftnih kompanija Brindex za BBC je izjavio kako je industrija "blizu kolapsa". "Gotovo je nemoguće zaraditi novac pri ovim cijenama nafte. Ovo je golema kriza", zavapio je Allan.Cijena brent nafte spustila se ispod 60 dolara, a u posljednjih šest mjeseci doslovno je prepolovljena. Robin Allan dodaje kako su se ovakve situacije događale i ranije, ali se industrija prilagodila. "No, prilagodba znači smanjenje radne snage, projekata i troškova gdje god je to moguće. To je bolno za zaposlenike, kompanije i zemlju u cjelini", ističe Allan.

Prema njegovim riječima, većina radne snage u industriji biti će otpuštena u tišini, tako da pravi razmjeri krize i neće biti snažno javno percipirani.Vladini savjetnici predviđaju da će u sljedećih godinu i pol naftnu industriju zahvatiti val otpuštanja. No, neka su već započela. Tako je američka kompanija ConocoPhillips nedavno otpustila 230 radnika od ukupno 1650, koliko ih zapošljava u Velikoj Britaniji. Druge kompanije izlaz traže u smanjenju plaća, poput Apachea, najvećeg proizvođača nafte sa sjevernomorskih polja, koja je srezala plaće za 10 posto. Međutim, britanska vlada tvrdi kako do sada nije zabilježeno veće odustajanje od novih projekata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close