Beograd dobio šoping centar s nogometnim stadionom na krovu

Autor: Rato Petković / VLM , 29. travanj 2013. u 11:01
pd

Nogometni stadion s pet tisuća sjedala četvrti je takav objekt su Europi, dok prodajni prostor zauzima 28 tisuća četvornih metara.

U Beogradu je krajem prošlog tjedna otvoren trgovački centar Stadion, na čijem krovu se nalazi nogometni stadion s pet tisuća sjedala koji zadovoljava visoke standarde Fife. To je tek četvrti takav objekat sa stadionom na krovu koji je izgrađen u Europi. Od ukupnih 75 tisuća četvornih metara prodajni prostor zauzima 28 tisuća četvornih metara, a na trećem katu se nalazi i moderno opremljen wellness centar, površine 800 četvornih metara, kao i ekskluzivni restoran koji nudi odličan pogled na panoramu Beograda.

Svjetski brendovi

U izgradnju cijelog objekta uloženo je 50 milijuna eura. Investitor je njemačka tvrtka Daun&Cie, a kompanija Confluence Property Management preuzela je operativno upravljanje ovim centrom. U prodajnom objektu, uz prehrambene artikle, smještene su prodavaonice s poznatim svjetskim brendovima kao što su Cotton, New Yorker, Mila Vista i još desetak drugih.

Istodobno, u Staroj Pazovi belgijska kompanija Delhaize, koja u Srbiji ima najveći maloprodajni trgovački lanac Maxi, počela je gradnju distributivnog centra odakle će se opskrbljivati 450 prodajnih objekata. Delhaize je investirao 50 milijuna eura. Prije toga su prodali biznis u Albaniji, kojeg je Delhaize naslijedio kada je od kompanije Delta kupio Maxi. Investitori su ulaganje u prodajno-distributivne objekte obrazložili procjenom kako srpsko maloprodajno tržište ima veliki potencijal koji će tek doći do izražaja.

Uspon Delhaizea

Inače, Delhaize pokriva oko 45 posto srpskog maloprodajnog tržišta jer uz Maxi posjeduje i trgovački lanac Tempo koji je, također početkom 2012. godine, kupio od Delte. Za oba lanca platio je 932,5 milijuna eura, što je te godine bila najveća pojedinačna akvizicija u Srbiji. Delta je bila prisiljena prodati oba lanca kako bi namirila obveze prema poslovnim bankama, a Delhaize je kompaniji Miroslava Miškovića umanjio uplatu za 300 milijuna eura koje je platio Deltinim dobavljačima kojima je Mišković bio dužan. Pojedini dobavljači su na naplatu čekali i do godinu dana, neki su prestali surađivati s Deltom, što je zbog smanjene ponude donijelo pad prihoda. Uz Delhaize glavni igrači na maloprodajnom tržištu Srbije su ljubljanski Mercator i Agrokorova Idea, a te tri trgovačke kuće pokrivaju oko 75 posto maloprodajnog tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close