Austrija obećala pomoć kompanijama koje zbog sankcija gube 500 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2014. u 12:11
Thinkstock

Austrija će zaštititi kompanije i radnike od gospodarskih posljedica sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije i protumjera Moskve.

Austrija će zaštititi kompanije i radnike od gospodarskih posljedica sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije i protumjera Moskve, zbog kojih bi austrijske kompanije samo u ovoj godini mogle ostati bez 500 milijuna eura prihoda.

Austrijski dužnosnici nisu precizirali koliko će koštati mjere dogovorene s poslodavcima, sindikatima, poljoprivrednicima i industrijom kako bi se ublažile posljedice sankcija zapada protiv Rusije, zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi, kao i protusankcija iz Moskve.

"Postoji niz instrumenata koji se mogu dalje razvijati i ovaj smo sastanak održali jer se bojimo da kriza neće biti gotova za mjesec dana. Voljeli bismo da završi danas, no negativna kretanja vjerojatno će potrajati u srednjoročnom razdoblju", kazao je u srijedu kancelar Werner Faymann, nakon sastanka s poslodavcima i sidikatima.

Austrijska vlada se uglavnom oslanja na dosadašnje mjere potpora, uključujući subvencije za tvrtke koje su morale srezati radno vrijeme radnika. Također je obećala dodatnih 2,5 milijuna eura za promicanje izvoza te jamstva za kredite za tvrtke koje su se morale restrukturirati zbog krize.

Ministar financija Hans Joerg Schelling poručio je već prije da mjere potpore neće ugroziti proračun, dok je čelnik Austrijske gospodarske komore Christoph Leitl kazao da bi zbog sankcija austrijske kompanije mogle u ovoj godini izgubiti oko 500 milijuna eura prihoda.

Austrijsko je gospodarstvo i prije sankcija posrnulo. U drugom tromjesečju poraslo je samo 0,2 posto, dok je tamošnja središnja banka nedavno smanjila svoju prognozu rasta u ovoj godini s 1,6 na 0,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close