Atlas banka prva žrtva crnogorskih sankcija Rusiji

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2014. u 09:22
Duško Knežević odustao od vođenja banke u Moskvi/FOTOLIA

Arbitražni sud u Moskvi potvrdio je odluku Središnje banke Rusije o oduzimanju licencije za rad moskovskoj podružnici Atlas banke.

Dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo između Crne Gore i Rusije čini se da se bliži brzom kraju nakon odluke Arbitražnog suda u Moskvi koji je potvrdio odluku Središnje banke Rusije (CBRF) o oduzimanju licencije za rad moskovskoj podružnici Atlas banke, u vlasništvu crnogorskog poduzetnika Duška Kneževića.

Naime, Središnja banka Rusije je 5. svibnja oduzela licenciju za rad Atlas banci u Moskvi zbog navodnog nepoštivanja zakona i procedura te zemlje i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rubalja, odnosno oko 180 milijuna eura.   Atlas banka posluje u Rusiji od travnja 2008. godine i dio je financijske grupe Atlas, a u Rusiji je prva banka s dioničarima iz Crne Gore. Uz Crnu Goru i Rusiju posluje i u Srbiji te na Cipru. U rješenju CBRF-a o oduzimanju licencije navodi se da Atlas banka nije postupala u skladu sa zakonom u području borbe protiv legalizacije tj. pranja prihoda koji je dobiven kriminalnim putem jer nije davala pravovremene informacije ovlaštenom tijelu o poslovima koji podliježu obveznoj kontroli. "Usto, kreditna institucija nije poduzela mjere u cilju dobivanja informacija o svrsi i namjeni poslovnih odnosa s klijentima banke", priopćio je u svibnju CBRF.

 

180milijuna

eura navodno je nelegalno iznijela Atlas banka iz Rusije

Zaoštravanje odnosa
Naravno, odmah u svibnju krenula su objašnjenja kako je odluka Rusije uvjetovana isključivo političkim razlozima. Do zaoštravanja političkih odnosa između dvije vrlo prijateljski raspoložene države došlo je nakon izbijanja ukrajinske krize kada je Podgorica, koja se želi priključiti NATO-u i Europskoj uniji, stala na stranu zapadnih država i uvela sankcije Rusiji. Dotad je bliskost Crne Gore i Rusije bila gotovo neupitna, prema nekim procjenama, do završetka tzv. "zlatne groznice" 2009. godine ruski državljani su u Crnoj Gori kupili oko 35 tisuća različitih nekretnina i otvorili brojne tvrtke. Računa se i da u Crnoj Gori živi 10 tisuća Rusa, ali posljednjih mjeseci crnogorski mediji su učestalo javljali o tome da Rusi u većem broju prodaju nekretnine i napuštaju tu državu.

Duško Knežević, koji se kao poduzetnik okušao u različitim sektorima, pa je tako između ostalog osnovao brokersku kuću, investicijski fond, sveučilište i osiguravajuću kuću, te je vlasnik hotela i TV postaje, (a bio je uspješan i u građevinarstvu) upoznat je vrlo dobro s novim političkim odnosima između dvije države i na tome u velikoj mjeri temelje svoju obranu od teških optužbi. "Stav naših odvjetnika je da je odluka prvostupanjskog suda političke prirode i da je posljedica pridruživanja uvođenju sankcija Crne Gore Rusiji. Posljedice oduzimanja licencije Atlas banci Moskva štetno je i za Crnu Goru jer je preko nje obavljan značajan promet sredstava ruskih investitora u Crnu Goru", navodi se u izjavi Atlas banke.

'Prestroga odluka' 
Atlas banka je u prvom tromjesečju 2014. godine, prema rejtingu Interfax-100, zauzela 719. mjesto po veličini aktive, dakle doista nije riječ o značajnom tržišnom udjelu. Nakon odluke moskovskog Arbitražnog suda iz Atlas banke su ponovili da je takva odluka prestroga."Uložit ćemo žalbu na tu odluku drugostupanjskom organu jer je prema našem, i mišljenju odvjetnika i Udruženja ruskih banaka, koju čini više od 700 banaka, ta odluka prestroga u odnosu na nepravilnosti u radu koje su utvrđene za vrijeme kontrole ruske Središnje banke i koje je Atlas banka Moskva otklonila" priopćeno je iz Atlas banke.Zbog svega toga Skupština dioničara te kompanije u rujnu je donijela odluku o prodaji Atlas banke u Rusiji. U tijeku je, kako su naveli, postupak prijenosa 100-postotnog vlasništva Atlas banke Moskva na rusko-srpski konzorcij, koji će dalje nastaviti vođenje postupka pred nadležnim sudovima Moskve. 

Kršenje sankcija

Crnogorci prodaju nizozemsko meso Rusiji

Ruska veterinarska i fitosanitarna služba Roseljhoznadzor mogla bi zabraniti uvoz mesa iz Crne Gore u Rusiju zbog reizvoza europskih proizvoda, izjavio je za Ria novosti čelnik veterinarske službe Sergej Dankvert. "Crnogorci su se bojali izvoziti meso u Rusiju, pa su izvozili u Bjelorusiju. Zbog toga smo isporuke gotovih mesnih proizvoda iz Crne Gore zabranili i dopustili izvoz samo svinjskih polovica. Prema našim saznanjima, Crnogorci su izvozili nizozemsku svinjetinu u Bjelorusiju. Ako budu i dalje kršili dozvole, zabranit ćemo uvoz u potpunosti", rekao je Dankvert. Inspektori Roseljhoznadzora, prema informacijama na njihovoj internet stranici, kontrolirali su meso u Crnoj Gori početkom ovog mjeseca i 13. listopada tri crnogorske tvrtke dobila su dozvole za izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close