Arapi grade najveći vjetropark u regiji

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Energetsko postrojenje opskrbljivat će strujom 113.000 kućanstava.

U Beogradu je potpisan ugovor o kreditu za izgradnju vjetroparka Čibuk, u Kovinu, koji će se prostirati na površini od 37 četornih kilometara.

Riječ je o najvećem privatnom projektu u području vjetroenergije u Srbiji i Zapadnom Balkanu, javlja Politika. Vjetropark snage 158 megavata, koji će imati 57 turbina, proizvodit će do 457 gigavatsati električne energije godišnje.

Završetak gradnje postrojenja za opskrbu strujom 113.000 kućanstava planira za kraj 2018. godine.

 

300milijuna eura

vrijedan je vjetropark za kojeg su IFC i EBRD odobrili kredit od 215 milijuna eura

Očekuje se da će vjetropark smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 370 tisuća tona godišnje.

Na gradilištu 400 radnika

Na gradilištu vjetroparka Čibuk 1 zaposlit će se 400 radnika, a bit će izgrađeno i 50 kilometara novih cesta.

Kreditna linija od 215 milijuna eura za izgradnju vjetroparka, vrijednog 300 milijuna eura, potpisana je između kompanije Vjetroelektrane Balkana i Međunarodne financijske korporacije (IFC) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vjetroelektrane Balkana u vlasništvu su Tesla Winda, zajedničkog ulaganja kompanije Masdar iz Abu Dhabija (UAE) i Čibuk Wind Holdinga, podružnice američkog Continental Wind Partnersa. “Riječ je o velikom projektu za Banat i za Srbiju, 158 megavata je oko 32 posto ukupnih naših projekata iz vjetroenergije.

Dobili smo projekt koji jamči da će Srbija do 2020. povećati udjel obnovljivih izvora energije na 27% ukupne potrošnje”, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, dodajući da je riječ o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u Srbiju.

 

158megavata

snage imat će Čibuk sa svojih 57 vjetroturbina

Kako navodi EBRD u priopćenju, Mohamed Al Ramahi, direktor Masdara, rekao je da je ponosan na to što mogu svojom stručnošću i iskustvom pridonijeti diverzifikaciji energetske proizvodnje Srbije, u suradnji s partnerima s kojima zajedno nastupaju na tržištu.

Četvrti vjetropark u Europi

“Ovaj projekt dobro pokazuje da je srpsko tržište privlačno za investicije u obnovljivu energiju i da ima potencijal da postane čvorište dodatnih projekata u regiji”, rekao je Al Ramahi dodajući da će Čibuk 1 biti četvrti vjetropark kompanije Masdar u Europi.      

Komentari (1)
  • fico7489
    fico7489 18:28 18.10.2017.

    treba zabraniti ove vjetrenjače jer će cijena struje samo rasti, bolje da se moderniziraju i povećava snaga hidroelektrana…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!