Arapi će graditi tvornicu raketnih sustava u Srbiji

Autor: Rato Petković / VLM , 30. siječanj 2013. u 21:59
Muhamed bin Zajed al Nahjan

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, prijestolonasljednik Ujedinjenih arapskih emirata, ponovno stiže u Beograd.

U razmaku od mjesec dana prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan po drugi put će posjetiti Beograd.

Ovoga puta zbog potpisivanja ugovora između dvije zemlje u ulaganju u vojnu industriju, odnosno izgradnju tvornice za proizvodnju raketnog sustava, vrijednost koje se procjenjuje na više stotina milijuna eura. UAE će u taj projekat uložiti najmanje 150 milijuna eura. Produkcija raketnog sustava angažirat će više srpskih poduzeća iz područja vojne industrije, koja ponovno postaje jedna od glavnih "aduta" srpskog izvoza. Vojna industrija već ostvaruje izvoz vrijedan milijardu dolara na godišnjoj razini, ali će aranžman s UAE-om doprinijeti povećanju izvoza za oko 50 posto, jer će se raketni sustavi prodavati i trećim zemljama. Usto, u planu je izgradnja vojnih bolnica u više afričkih zemalja, kao i prenošenje medicinskog znanja putem srpske vojnomedicinske akademije, u sastavu koje postoji medicinski fakultet za obrazovanje vlastitih kadrova.

Nova posjeta ima privatno obilježje, pa će tako izostati uobičajena ceremonija, kakva je šeiku bila priređena prilikom prvog dolaska, kada je imao susrete na najvišoj razini, odnosno sa šefom države, premijerom i ministrom obrane. Zadovoljstvo prvim dočekom šeik je izrazio darivanjem tri blindirana mercedesa. Šeiku će, kao strastvenom lovcu, biti ponuđeno da se okuša u lovu u Karađorđevu, poljoprivrednom kombinatu, kojega će iznajmiti na 30 godina emiratska kompanija "Al Dahra", uz kupnju 80 posto vlasništva u sedam poljoprivrednih kombinata, za što će platiti sto milijuna eura i još toliko uložiti u sustav za navodnjavanje.Kao prethodnica šeikovog prvog dolaska, u Beogradu je boravilo šest timova iz UAE, za različite djelatnosti u koje je ta zemlja spremna uložiti kapital. Prema prvim procjenama, ukupna ulaganja će iznositi 1,2 milijardu eura jer su uz poljoprivrednu djelatnost i vojnu industriju investicije predviđene i za osnivanja banke, izgradnju hotela u Beogradu i u riječne luke na Dunavu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close