Američki medijski magnat kupio Formulu 1

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2016. u 22:01
Foto: Reuters

Liberty Media preuzima udjel od fonda CVC Capital Partners.

Nakon gotovo desetljeća “oktanski cirkus”, Formula 1, dobit će novog vlasnika koji bi trebao udahnuti život tom automobilskom natjecanju koje je posljednjih godina znatno izgubilo na popularnosti. Kako je tijekom vikenda na Velikoj nagradi Italije u Monzi otkrio Bernie Ecclestone (85), vječni “gazda” F1, već danas bi američka medijska kompanija Liberty Media trebala uplatiti prvu tranšu od 8,5 milijardi dolara, piše njemački magazin Auto motor und Sport. Vodeći vlasnik F1 s 35,5 posto udjela je američki investicijski fond CVC Capital Partners koji je do prije nekoliko godina držao udjel u Zagrebačkoj pivovari.

Drugi pokušaj

Petinu udjela drži investicijska kuća iz SAD-a Waddell & Reed. Bernie Ecclestone posjeduje 5,3 posto udjela, a njegova obiteljska zaklada Bambino dodatnih 8,5 posto. Ostatak je u vlasnišvu banaka, fondova i menadžmenta. Prema navodima Financial Timesa koji se poziva na upućene izvore, Liberty Media preuzet će CVC-ov udjel. Te dvije kompanije odbile su komentirati medijske napise. Inače, Liberty Media u vlasništvu je američkog milijardera Johna C. Malonea, a kompanija u svom portfelju drži, između ostaloga, i Discovery Chanell. Lanjski prihodi ovog medijskog carstva dosegli su rekordnih 4,6 milijardi dolara, a neto dobit popela se na 510 milijuna dolara.

No, vlasniku kompanije oktanski je cirkus već neko vrijeme na listi želja. John Malone pokušao je kupiti 49 posto udjela u F1 još 2014. godine, što se na kraju izjalovilo. Prema svemu sudeći, Liberty je u drugom pokušaju kupnje jedini ostao zainteresiran za Formulu. Naime, prijašnji medijski napisi govorili su kako bi F1 željela kupiti britanska TV-postaja Sky. No, Sky sada tvrdi kako ipak nije zainetersiran. Odustao je i Qatar Sport Investments, većinski vlasnik francuskog nogometnog prvaka Paris Saint-Germain.

 

35,5posto udjela

do sada je držao CVC Capital Partners

CVC je pak u vlasničku strukturu F1 ušao prije deset godina, ali je 2012. smanjio izloženost prodavši za 1,6 milijardi dolara dio udjela fondovskom divu BlackRocku, Norges Banku te Waddel & Reedu. No, investicija u F1 ostat će zlatnim slovima upisana u povijest CVC-a jer je na njoj zaradio pet puta više.

Iako po sezoni zarađuje oko milijardu dolara, Formula 1 već je godinama meta kritika fanova koji tvrde da je natjecanje postalo predvidljivo i zastarjelo. Međutim, analitičari tvrde kako Liberty Media ovom kupnjom dobiva značajnu mogućnost iskorištavanja iznimno vrijednih međunarodnih TV-prava te proboj u sferu digitalnih medija i društvenih mreža. Da taj potencijal prepoznaju i insajderi. Tako je Toto Wolf, šef Mercedesovog odjela motosporta, izjavio kako je ”možda dobra ideja da američka medijska kompanija kupuje F1”.

Vječni Bernie ostaje

“Postoje stvari koje možemo naučiti od američkog pristupa, posebno u digitalnom području”, dodao je Wolf, a prenosi Reuters. Prema tvrdnjama te agencije, Bernie Ecclestone je u Monzi ugostio izvršnog direktora Fiat Chryslera, Sergija Marchionnea, zatim Donalda Mackenziea, dopredsjednika CVC-a, a sastanku je nazočio i šef Mersedesa Dieter Zetsche. Reuters podsjeća kako je Marchionne ranije rekao kako je industrija vrlo zainteresirana za stabilnost Formule 1.

Prema svemu sudeći, promjena vlasnika neće se odraziti na poziciju vječnog Berniea Ecclestonea, izvršnog direktora Formula One Groupa koja upravlja natjecanjem. Ecclestone se boksovima kreće još od 1957. godine, a nekadašnji asovi ovog sporta tvrde da će na trkalištima biti i dalje prisutan. “Iskreno se nadam da ovo nije posljednja Bernijeva utrka i ne vjerujem da će i biti”, izjavio je Eddie Jordan, bivši vlasnik momčadi.

Trostruki prvak Niki Lauda koji je sada angažiran u upravi Mercedesove momčadi uvjeren je da će Ecclestone nazočiti sljedećoj utrci. “To vam mogu reći. On će biti u Singapuru (18. rujna)”, kaže proslavljeni Austrijanac. No, Ecclestone je očito siguran u svoju sudbinu nakon promjene vlasnika. “Radit ću što sam i oduvijek radio. Ja odlučujem koju ulogu igram”, izjavio je za Auto motor und Sport samouvjereni Britanac.

Komentirajte prvi

New Report

Close