Amazon drži polovicu ukupne online prodaje u SAD-u

Rekordni rezultati najvećega svjetskog e-trgovca/Reuters Rekordni rezultati najvećega svjetskog e-trgovca/Reuters

Zahvaljujući snažnom porastu prodaje i potražnje za cloud uslugama ostvarena je rekordna dobit u poslovanju kompanije.

Tehnološki div Amazon u drugom je tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,5 milijardi dolara, oko 12 puta veću nego u istom lanjskom razdoblju, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje, kao i potražnje za 'cloud' uslugama. Prema poslovnom izvješću, prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 52,9 milijardi dolara, što je 39 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. "Bio je to snažan kvartal, a rezultate pripisujemo nastavku snažnog rasta u nekim od naših najprofitabilnijih područja", poručio je Brian Olsavsky, financijski direktor Amazona.

Udvostručeni oglasi 
U poslovanju 'cloud' uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla gotovo 50 posto, na godišnjoj razini na 6,1 milijardu dolara. Amazon također počinje privlačiti više novca od oglašavanja, pa je prihod tvrtke odjela 'drugih kategorija', što uključuje oglašavanje, više nego udvostručen, na otprilike 2,2 milijarde dolara. Maloprodaja u Sjevernoj Americi također daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečju skočila za 44 posto na godišnjoj razini, na 32,2 milijarde dolara.

 

12 puta

povećana je dobit

'Glazba za uši investitora'
Prema procjenama analitičke tvrtke eMarketer, Amazon ove godine može računati za otprilike polovicu ukupne online prodaje u SAD-u. Amazon počinje koristiti prednosti prethodnih ulaganja u infrastrukturu, čime se omogućuje manje brzi rast potrošnje, rekao je Olsavsky. U izvješću je Amazon procijenio da će u trećem tromjesečju njegova prodaja iznositi između 54 i 57,5 milijardi dolara, između 23 i 31 posto više u odnosu na lani.

Daniel Ives, glavni strateg u tvrtki GBH Insights, kaže kako je profitabilnost Amazona porasla brže nego što se očekivalo. "To je glazba za uši investitora' koji su stajali uz Amazon i njegov slavni dugoročni pristup temeljen na odlaganju rasta zarade u korist reinvestiranja u tvrtku ", napisao je Ives u osvrtu na poslovno izvješće Amazona. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Amazona porasla je u produženom trgovanju na Wall Streetu za više od tri posto. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve