Adria Airways na korak do potpune propasti

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2019. u 07:17
Slovenska zrakoplovna kompanija zapošljava 400 osoba

Agencija za civilno zrakoplovstvo zatražila je dokaz o likvidnosti i počela reviziju poslovanja tvrtke.

Agencija za civilno zrakoplovstvo Slovenije započela je reviziju poslovanja Adria Airwaysa nakon što je obvezala zračnog prijevoznika da dostavi dokaz o likvidnosti do 1. siječnja 2019. godine.

Zrakoplovna je tvrtka 31. prosinca prošle godine dostavila potrebnu dokumentaciju, nakon što je njezin vlasnik, njemački fond 4K Invest, dokapitalizirao s četiri milijuna eura i obećao dodatnih deset milijuna eura u prvom tromjesečju 2019. godine. Ako regulator utvrdi da Adria nije u stanju dokazati svoju buduću likvidnost i financijsku stabilnost, mogla bi se suočiti s kaznama, koje mogu uključivati i oduzimanje operativne licencije odnosno certifikata zračnog operatora (AOC), iako su takve ekstremne mjere malo vjerojatne.

Dugovi sve veći
U priopćenju, Agencija je izjavila: "Ovaj opsežni materijal bit će temeljito razmotren i očekuje se da će evaluacija biti dovršena u roku od mjesec dana". Nakon pregleda financijskog izvješća zrakoplovne tvrtke za 2017., Agencija je utvrdila da je Adria ispunila jedan od uvjeta za proglašenje nesolventnosti. "Do kraja 2017. godine nesolventnost nije objavljena, zbog čega je Agencija donijela odluku kojom se nalaže zrakoplovnoj tvrtki da regulira svoje financije", rekao je Rok Marolt, čelnik Agencije za civilno zrakoplovstvo.

 

10 milijuna

eura za dokapitalizaciju obećao je fond 4K Invest, vlasnik Adria Airwaysa

Adria je, međutim, nedavno napomenula kako su njezine financije u dobrom stanju.  Holger Kowarsch, izvršni direktor Adria Airwaysa, ranije je izjavio da će financijski gubitak zrakoplovne tvrtke u 2018. godini biti "značajan", ali je dodao da će se tvrtka restrukturirati i postaviti na "čvrste temelje". Prema godišnjem izvješću o poslovanju, prošle godine Adria Airways je zabilježila više od 5 milijuna eura neto gubitka. Sada Adria Airways, koja zapošljava 400 osoba, samo kontroli zračnog prometa duguje više od milijun eura, dok ostali vjerovnici ne žele otkriti svoja potraživanja, navodi agencija STA.

"Svi nadzori koje provodi Agencija za civilno zrakoplovstvo određeni su službenim propisima, a agencija je dužna provoditi redovite procjene financijskog stanja prijevoznika u odnosu na ispunjavanje uvjeta za održavanje operativne licence.

Adria Airways redovito obavještava Agenciju o svojim financijskim rezultatima i Agencija redovito donosi rezolucije i nalaze koje slijedimo", rečeno je iz zrakoplovne tvrtke. Dodali su da odluka Agencije da Adria Airways mora dostaviti dokaze kako je primila sredstva bilo kroz dokapitalizaciju ili na bilo koji drugi način do kraja 2018. godine nije izuzetne prirode i ne znači da je Adria Airways u lošijem stanju nego prije ili da joj prijeti prizemljenje flote "kako to neki mediji impliciraju", jer je riječ o redovnim mjerama. 

Važno je da lete iz Ljubljane
"Sloveniji je potrebna zrakoplovna kompanija, jer je za slovensko društvo, turizam i gospodarstvo vrlo važno da nacionalni zračni prijevoznik posluje s ljubljanske zračne luke", rekao je Holger Kowarsch. Kompanija neće podnijeti zahtjev za stečaj "suprotno onome što mnogi žele", rekao je Holger Kowarsch. 

Obnova flote

Nabavljaju ruske zrakoplove
Denis Manturov, ruski ministar industrije i trgovine, izjavio je da su Sukhoi Civil Aircraft Company i Adria Airways potpisali pismo namjere za dugoročni najam 15 putničkih zrakoplova SSJ100, javio je krajem studenoga 2018. specijalizirani zrakoplovni portal Tango Six. Prvi ruski zrakoplovi trebali bi biti isporučeni ove godine, a Adria sada koristi Bombardierove i Saabove.

Komentirajte prvi

New Report

Close