AccorHotels preko Maribora ulazi na slovensko tržište

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2017. u 22:01
Foto: Thinkstock

Veliki francuski lanac, koji upravlja s 4200 hotela, širi poslovanje u regiji.

U Termama Maribor događaju se opsežne promjene, prema informacijama Večeri pri kraju je prodaja trgovina pod brendom Travel Shop, koje su Terme imale na slovenskoj granici, u Šentilju i na Tratu. Kupac je tvrtka Kompas shop, koja ima 20 poslovnica na glavnim međunarodnim cestovnim prijelazima na granici s Italijom, Austrijom i Hrvatskom, jednu u zračnoj luci Portorož i dvije poslovne jedinice u središnjoj Sloveniji.

Rusi nisu pomogli Termama

Terme Maribor, hotelsko-ugostiteljsko-lječilištna tvrtka u ruskom vlasništvu, godinama posluju s gubitkom, a 2016. godinu su zaključile s minusom od 1,6 milijuna eura. Trgovine Travel Shop su bile važan izvor prihoda Terma Maribor, ali su oni počel padati. Od 2014. do 2015. godine, prihodi od prodaje robe pali su za tri milijuna eura, sa 26 milijuna na 23.

I Kompas shopu prihodi takođe padaju (od 96 milijuna eura 2012. na 82 milijuna u 2015. godini, te će s trgovinama Travel shop sigurno ojačati poslovanje.

S druge strane, jedan od najvećih svjetskih hotelskih lanaca AccorHotels ulazi u Terme i na taj način na slovensko tržište, pišu Finance. Očekuje se da će Terme s Accorom ili njegovim strateškim partnerom u istočnoj i srednjoj Europi, Orbis Hotel Groupom, potpisati dva franšiza sporazuma.

Nužno renoviranje hotela

Hotelima u sklopu Termi Maribor (Arena, Habakuk, Bellevue, Bolfenk, Videc, Piramida, koja pripada mreži Best Western, Orel i hostel Uni) potrebno je renoviranje koje suRusi su u više navrata najavljivali, ali se to nije dogodilo. Sada su na redu Francuzi. AccorHotels posjeduje ili upravlja s više od 4200 hotela u 95 zemalja ili ima franšizu za njih. Godine 2016. kompanija je imala 5,6 milijardi eura prihoda.

Orbis je tvrtka kćer kompanije AccorHotels i njegova je mreža hotela u srednjoj i istočnoj Europi sa sjedištem u Poljskoj. Na području bivše Jugoslavije posluje samo jedan hotel iz portfelja AccorHotelsa, to je hotel Ibis u Skoplju, otvoren je u rujnu 2015. godine.     

Komentirajte prvi

New Report

Close