Zaštita klime postat će dio temeljnog poslovanja

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2015. u 12:01
Arhivska fotografija: Slavko Midžor / Pixsell

Po prvi put, Allianzove investicije analizirat će se u cijelom portfelju s pomoću 37 kriterija za upravljanje okolišem te društvenog i poslovnog upravljanja.

Uoči UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, Allianz je najavio planove za integriranje zaštite klime u cjelokupno poslovanje. „Naše poznavanje rizika, financijska prilagodljivost i dugoročna ulaganja omogućuju nam da ponudimo učinkovitu podršku za zaštitu od klimatskih poremećaja, a da pritom optimalno iskorištavamo većinu dugoročnih mogućnosti za naše klijente“, izjavio je Oliver Bäte, glavni izvršni direktor društva Allianz SE.

Allianz će uvesti sljedeće četiri mjere:

Transparentnost u cijelom portfelju ulaganja 

Po prvi put, Allianzove investicije analizirat će se u cijelom portfelju s pomoću 37 kriterija za upravljanje okolišem te društvenog i poslovnog upravljanja. Oni uključuju emisije stakleničkih plinova, energetsku učinkovitost, zaštitu podataka i korupciju.

Allianz ulaže više od 630 milijardi eura, uglavnom u ime osoba koje osigurava, od čega je više od 90 posto uloženo u vrijednosne papire s fiksnim prinosom i vlasničke udjele. Prema podacima dobivenim od agencije za rejting MSCI ESG Research, transparentnost u cijelom portfelju ostvarit će se do sredine 2016. godine, što će omogućiti usmjereno upravljanje rizicima i mogućnostima. „Prilikom ulaganja novca naših klijenata, usredotočeni smo na atraktivne dugoročno stabilne povrate“, objašnjava Andreas Gruber, direktor Sektora za investicije u Allianzu. „U tom pogledu, rano razmatranje ekoloških i socijalnih rizika postaje sve važnije. U budućnosti našim novim pristupom možemo postići veću transparentnost i osigurati još veću održivost naše strategije ulaganja.“

Ukidanje potrošnje ugljena

Svjesni dvostupanjskog cilja pariških pregovora o klimi, kao i povezanih gospodarskih rizika, g. Bäte najavio je da će Allianz zaustaviti financiranje poslovnih modela koji se temelje na potrošnji ugljena. Više neće ulagati u društva koja ostvaruju više od 30 posto prihoda od rudarstva ugljena ili stvaraju više od 30 posto svoje energije iz ugljena. Do ožujka 2016. godine prodat će se vlasnički udjeli u iznosu od 225 milijuna eura, a dospjet će obveznice u iznosu od 3,9 milijardi eura.

Osiguranje rizika od klimatskih promjena u zemljama u razvoju

Allianz planira ponuditi veću zaštitu od klimatskih promjena ugroženim osobama u zemljama u razvoju. Allianz je već vodeći mikro-osiguravatelj koji nudi police osiguranja za samo nekoliko centi za više od 57 milijuna pojedinaca. U Aziji Allianz razvija model osiguranja za uzgajivače riže na temelju satelitske tehnologije. U drugom poslovanju 125 milijuna malih poljoprivrednika već je reosigurano u Kini i Indiji. Kao dio Münchenske inicijative za osiguranje od klimatskih promjena (MCII), Allianz i drugi osiguravatelji osmišljavaju nove pristupe osiguranju od klimatskih promjena za više od 400 milijuna ljudi u zemljama u razvoju, a taj je cilj postavio G7.

Financiranje niskougljičnog gospodarstva

Do 2035. godine godišnja ulaganja potrebna za prelazak na alternativne izvore energije porast će od trenutačne vrijednosti od 380 milijardi na 780 milijardi američkih dolara (IEA), što je manje od jedan posto ukupne imovine kojom upravljanju mirovinski fondovi i osiguravajuća društva (92 bilijuna američkih dolara). Allianz je jedan od vodećih privatnih ulagača u obnovljive izvore energije, s više od 2,5 milijarde eura preuzetih obveza. 

„Srednjoročno želimo barem udvostručiti naša ulaganja. S obzirom na nesumnjivo pozitivne signale i pouzdane okvirne uvjete za dugoročne ulagače, mala je vjerojatnost da će nedostajati sredstva za zaštitu od klimatskih promjena“, naglasio je g. Bäte.

Suradnja s nevladinim organizacijama (NGO-ima)

Tri NGO-a, odnosno Germanwatch, Transparency International i WWF, udružili su se s Allianzom u razvoju i provedbi tih mjera.Christoph Bals, izvršni direktor za politiku društva Germanwatch, objašnjava: „Što se tiče dobrovoljne obveze koju je preuzeo Allianz, postoje tri pitanja kojima se trebamo posebno posvetiti. Prvo, Allianz je na ozbiljan način započeo primjenu društvenih i ekoloških kriterija, udaljavajući se od malih marginalnih područja u korist segmenta u koji je uložena većina novca – segment životnog osiguranja. Drugo, ukazuje na još jedan važan fenomen, a to je početak 'mračnog vremena za ugljen' diljem svijeta. Treće, društvo obznanjuje svoju spremnost na značajan doprinos financiranju globalnog prijelaza na alternativne izvore energije. Bilateralni pregovori između Indije i Njemačke o podršci Indiji u povećanju obnovljivih izvora energije i proširenju njezine energetske mreže trebali bi stvoriti potrebne okvirne uvjete i iskušati spremnost na te promjene.“

„Činjenica da Allianz provodi ESG bodovanje za više od 600 milijuna eura vlastitih investicija snažno je uporište za globalno tržište kapitala u turbulentnim vremenima“, kaže Caspar von Hauenschild, član Upravnog odbora Transparency Internationala. „Financijska kriza iz 2008. godine i, u novije vrijeme, niz temeljnih nedostataka u upravljanju rizicima i sustavima usklađenosti, kao i u korporativnom upravljanju, rezultirali su velikim gubitkom povjerenja. 

Kao rezultat toga, naša posvećenost transparentnim standardima upravljanja uz pomoć ESG bodovanja podrazumijeva doprinos procesu vraćanja povjerenja koje je izgubljeno“, rekao je g. von Hauenschild.

„WWF-u je drago što Allianz objavljuje svoj pomak prema većoj transparentnosti i pozdravlja njegovu želju da koristi svoje investicijske aktivnosti za izbjegavanje bilo kakvih štetnih posljedica“, kaže Matthias Kopp, voditelj tima za Održivo financiranje pri WWF-u. „Allianz nastoji integrirati sve navedeno u svoje 'glavno' poslovanje, a taj cilj podržava i WWF od travnja 2015. godine. Iako ovaj proces nije ni približno gotov, udaljavanje od poslovnih modela koji se temelje na ugljenu, a koji ne pokazuju potencijal za transformaciju, te poboljšanje transparentnosti elemenata održivosti u portfeljima predstavljaju ključne prve korake. Sljedeći korak bit će uspostavljanje određene razine ambicije za upravljanje 

Allianzovim investicijskim poslovanjem; na primjer, usklađivanje s prijelazom na gospodarstvo temeljeno na niskim emisijama, koje će također služiti kao kriterij prema kojem se mjeri uspjeh i utjecaj. S tim se izazovom suočava gotovo cijela financijska industrija. Allianz je, sa svoje strane, već postavio čvrste temelje.”

Komentirajte prvi

New Report

Close