Za lijekove protiv raka Pfizer daje 14 mlrd. dolara

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Američki farmaceut pred kupnjom tvrtke Medivation za čiji su se portfelj lijekova otimali mnogi.

Nakon što je odustao od kupnje irskog Allergana, američki farmaceutski div Pfizer čini se pregovara o kupnji Medivationa, kompanije koja proizvodi lijek protiv raka, vrijednoj otprilike 14 milijardi dolara, objavili su u ponedjeljak britanski mediji.

Financial Times i Bloomberg izvijestili su da bi vijest o preuzimanju Medivationa mogla biti objavljena početkom ovog tjedna. Ta kompanija iz San Francisca proizvodi lijek protiv raka prostate Xtandi, objavio je BBC. Francuski Sanofi pokušao je kupiti Medivation, a i Merck & Co i Celgene razmatrali su davanje ponuda. Reuters je u nedjelju izvijestio da je Pfizer načelno pristao platiti oko 80 dolara po dionici za Medivation, što je znatno iznad 52,5 dolara koliko je za Medivation u travnju ponudio francuski Sanofi.

Pfizerov portfelj lijekova uključuje lijek protiv raka dojke Ibrance i nekoliko drugih obećavajućih imuno-onkoloških proizvoda. Osim lijeka Xtandi, koji je već odobren za prodaju u SAD-u te za koji se prognozira da će generirati 5,7 milijardi dolara od prodaje do 2020., Medivation razvija i i lijek protiv raka dojke Talazoparib. Cijena njegovih dionica više se nego udvostručila u posljednjih šest mjeseci otvaranjem razgovora o preuzimanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close