Slovenski Peko u stečaju s tri neuspjele dokapitalizacije

Autor: Božica Babić , 19. siječanj 2016. u 22:00
Nije pomogla ni tradicija duga 113 godina/ N. Strmotić/PIXSELL

Odustali i vlasnik i bankari.

Peko nakon višegodišnje kalvarije u poslovanju ipak odlazi u stečaj, najavljuju slovenski mediji. Država je kao većinski vlasnik tvrtke, koja preko više 'satelita' drži 90 posto udjela, odlučila zaključiti agoniju s obzirom na tri neuspjele dokapitalizacije od 2011. do 2014. i činjenicu da bankari nisu prihvatili program restrukturiranja ponuđen od Uprave Peka.

Tvrtka koja je imala i više od 5000 radnika u stečaj ulazi s njih tek 156.  Za spašavanje Peka bila je potrebna financijska injekcija od 4,4 milijuna eura, no nitko nije bio pripravan uložiti taj novac u posrnulu tvrtku. Vlada Slovenije samo je kroz dokapitalizaciju provedenu u 2011. Peku dala šest milijuna eura. Lani u srpnju smijenjen je predsjednik Uprave Slavko Despotović jer nije dobio potporu bankara, a vođenje tvrtke preuzeo je član NO-a Tadej Jurković do listopada, kada je Uprava povjerena Matjažu Delopstu.

 Peko u Hrvatskoj posluje kao samostalna tvrtka registrirana za maloprodaju sa sjedištem u Splitu. Ima 26 trgovina jer su u međuvremenu neke zatvorene, poput one u zagrebačkoj Ilici. Podaci za 2015. nisu poznati, no u 2014. prihod je iznosio 70,5 milijuna kuna (godinu prije 112,5 milijuna), od kojih se tek 22 milijuna odnose na asortiman matične kompanije. Što stečaj znači za poslovanje u RH, ostaje nepoznato. Član Uprave Dejan Jurić ostao je jučer nedostupan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close