Slavni britanski lanac trgovina je pred zidom, fokusiraju se na poslovanje s hranom

Foto: Reuters Foto: Reuters

Steve Rowe već je 26 godina zaposlen u tom lancu, a u travnju je preuzeo položaj izvršnog direktora. Njegova je teška zadaća oživljavanje 132 godina stare britanske institucije koja je tijekom posljednjeg desetljeća potpuno ispala iz mode.

Britanski Marks & Spencer (M & S) objavio je da će zatvoriti trgovine u zemlji i inozemstvu, u sklopu plana rezanja troškova u programu novog izvršnog direktora, a taj će se lanac trgovina u Velikoj Britaniji više preorijentirati na prodaju prehrambenih artikala.

M & S, kojemu je u ovoj godini do sada vrijednost dionica pala za 22 posto, bilježi pad dobiti u prvoj polovini godine za 18,6 posto, te još jedan u nizu tromjesečnih padova prihoda u trgovini odjećom.

 Steve Rowe već je 26 godina zaposlen u tom lancu, a u travnju je preuzeo položaj izvršnog direktora. Njegova je teška zadaća oživljavanje 132 godina stare britanske institucije koja je tijekom posljednjeg desetljeća potpuno ispala iz mode. Prioritet mu je, za sada, preokrenuti u pozitivno slabo poslovanje s odjećom i kućanskim potrepštinama.

 No u utorak je Rowe naglasio da će tvrtka efikasnije organizirati britanske trgovine i detaljnije racionalizirati međunarodna poslovanja. M & S planira promijeniti fokus poslovanja u 25 posto svojih britanskih trgovina odjeće i kućnih potrepština, zatim zatvoriti oko 30 robnih kuća u Britaniji te reorganizirati oko 45 prodavaonica koje će prodavati samo hranu. Ostale će trgovine biti preseljene.

 Trošak tog programa iznosit će 50 milijuna funti u sljedeće tri godine, te oko 100 milijuna funti u četvrtoj i petoj godini. M & S će se fokusirati na širenje poslovanja s hranom, što iznosi više od polovine prihoda grupe i oko trećine profita. U svibnju je Rowe izvijestio da će se broj prehrambenih trgovina povećati za  dodatnih 200 do 2019. godine.

 M & S je također objavio da je u prvoj polovini poslovne godine do 1. listopada ostvario temeljnu dobit prije poreza od 231,1 milijun funti, dok su prihodi iz trgovine odjećom pali 2,9 posto. Prodaja hrane u trgovinama starijim od godine dana pala je 0,9 posto.

Komentari (1)
  • trader
    trader 22:20 8.11.2016.

    Marks Spencer radi gubitke a Zara rekordne dobitke. Go figure

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve