Šef Amazona kupio Washington Post

Autor: Tomislav Hrastovčak , 06. kolovoz 2013. u 12:32
Online izdanje Washington Posta / Screenshot

Vrijednost transakcije iznosi 250 milijuna dolara u gotovini, a zanimljivost je da Bezos preuzima list i velik dio njegove imovine kao individualni kupac.

Jeff Bezos, osnivač i izvršni direktor online trgovine Amazon.com, sklopio je sporazum o preuzimanju medijske grupacije Washington Post.

Vrijednost transakcije iznosi 250 milijuna dolara u gotovini, a zanimljivost je da Bezos preuzima list i velik dio sestrinskih publikacija kao individualni kupac, a ne putem svoje matične korporacije. Washington Post je osnovan davne 1877. godine, a posljednjih nekoliko desetljeća je bio u vlasništvu poduzetničke obitelji Graham. Kao i većina vodećih novina u SAD-u, posljednjih je godina bio suočen s padom tiraže i prihoda od oglašavanja, pod utjecajem uspona digitalnih medija, što Bezosovoj akviziciji daje popriličnu simboličnu notu.

"Vrijednosti Posta neće se mijenjati. List će i dalje ostati odgovoran čitateljima, a ne privatnim interesima njegovih vlasnika. Nastavit ćemo slijediti istinu gdjegod ona vodila i trudit ćemo se da ne radimo pogreške", napisao je Jeff Bezos u pismu zaposlenicima Washington Posta. Novi vlasnik među ostalim ističe kako će u narednim godinama biti promjena u Postu, dodajući kako internet mijenja gotovo svaki oblik novinskog poslovanja.

Akvizicija Washington Posta nije jedina koja se u posljednje vrijeme dogodila u novinskom biznisu. Naime, medijska kompanija The New York Times Company prodala je prije nekoliko dana američkom milijarderu Johnu Henryju dnevni list The Boston Globe, i to za 70 milijuna dolara. New York Times je bio kupio list 1993. godine za 1,1 milijardu dolara. Henry je inače vlasnik bezjbol kluba Boston Red Sox i engleskog nogometnog kluba Liverpool.

Komentirajte prvi

New Report

Close