Sedam velikih američkih tvrtki isplatilo više direktorima nego na ime poreza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2014. u 12:49
Reuters

Riječ je o Boeingu, Fordu, Chevronu, Citigroupu, Verizon Communicationsu, JPMorganu i General Motorsu.

Sedam od 30 najvećih američkih kompanija svojim je izvršnim direktorima lani isplatilo ukupno više novca nego što su platili na ime saveznih korporativnih poreza, pokazala je u utorak studija, čije nalaze osporava barem jedna od navedenih kompanija.

Riječ je o Boeingu, Fordu, Chevronu, Citigroupu, Verizon Communicationsu, JPMorganu i General Motorsu.

Institut za političke studije i Centar za učinkovitu vladu, koautori studije, objavili su da su nalazi njihova istraživanja pokazali "duboke nedostatke u američkom sustavu korporativnih poreza".

Studija, objavljena u vrijeme rasprava u Washingtonu oko reforme oporezivanja kompanija, pokazala je da je tih sedam kompanija u 2013. izvijestilo o dobiti prije oporezivanja u SAD-u u ukupnom iznosu većem od 74 milijardi dolara, no u konačnici su primili povrat poreza od američkih poreznih vlasti u ukupnom iznosu od 1,9 milijardi dolara, zahvaljujući poreznim olakšicama i rupama u poreznim propisima.

Izvršni direktori u tim tvrtkama u prosjeku su primali po 17,3 milijuna dolara plaće, navodi se u studiju koju su izradila ta dva instituta u Washingtonu.

Na novinarski upit da komentiraju studiju, Verizon je objavio da je u 2013. uplatio 422 milijuna dolara poreza na dobit. "U ukupnome iznosu ne iznosimo podjelu između federalnih vlasti i države, no potvrđujem vam da je federalni udio daleko veći od iznosa koje smo isplatili izvršnim direktorima", stoji u elektronskoj poruci glasnogovornika kompanije.

Iz Boeinga u odgovoru navode da su im ukupne porezne obveze na globalnoj razini u 2013. iznosile 1,6 milijardi dolara, premda je sav iznos izuzev pet milijuna zadržan zbog ulaganja u segment razvoja i proizvodnje. Po riječima glasnogovornika, postojeći porezni troškovi i u konačnici plaćeni porezi vjerojatno će porasti obzirom na povećane isporuke zrakoplova tipa 787.

Poput ostalih kompanija, iz Citigroupa su također odgovorili kako u potpunosti poštuju porezne zakone. "U 2013. Citi je platio više od tri milijarde dolara poreza na plaće i više od 95 milijuna dolara na ime drugih poreza u SAD-u, uključući one na privatno vlasništvo i na nekretnine", kazao je glasnogovornik tvrtke.

Proizvođači automobila Ford i GM objavili su da su njihove postojeće porezne obveze u SAD-u umanjene za porezne gubitke koji su proizišli iz golemih gubitaka koje su pretrpjeli prije nekoliko godina.

Energetska grupa Chevron objavila je da su njezine postojeće porezne obveze prema federalnim vlastima od 15 milijuna dolara daleko manje od uobičajenog iznosa zbog nekoliko čimbenika. Također su, poput ostalih kompanije, istaknuli da poreze plaćaju u cijelom svijetu.

Iz JPMorgan Chasea odbili su komentirati nalaze studije.

Komentirajte prvi

New Report

Close