S Genzymom Sanofiju porasla vrijednost i ugled

Autor: Andreja Šantek , 01. listopad 2013. u 22:00
I investitori danas drukčije gledaju na Sanofi

Tri godine nakon što je Sanofi kupio američku biotehnološku tvrtku Genzyme odobren im je prvi lijek u Europi.

Dvije i pol godine nakon što je Sanofi SA kupio biotehnološku tvrtku Genzyme za 20,1 milijardu američkih dolara, izvršni direktor Christopher A. Viehbacher istaknuo je da se taj posao isplatio odnosno da je Sanofiju tržišna vrijednost porasla za 40 milijardi dolara, prenosi The Boston Globe.

 

Viehbacher

Potvrdili smo se kao kompanija koja je zainteresirana za biotehnološka istraživanja i razvoj

Viehbacher je u rujnu prilikom otvorenja novog onkološkog centra za istraživanje u Cambridgeu naglasio da je Genzyme najbrže rastući dio kompanije s porastom prodaje od 25,5 posto u prvih šest mjeseci ove godine. "Od kada je Genzyme postao dio tvrtke, promijenila se percepcija investitora prema Sanofiju", rekao je Viehbacher dodajući da je, nakon akvizicije, cijena kompanijske dionice narasla za više od 50 posto. "Ovaj je posao također značajno pridonio Sanofijevoj prisutnosti na američkom tržištu i utvrdilo našu poziciju kao kompanije koja je ozbiljno zainteresirana za biotehnološka istraživanja i razvoj", dodao je Viehbacher.Genzymov lijek Lemtrada za multiplu sklerozu, koji je bio ključna točka u pregovorima oko preuzimanja od strane Sanofija 2010. godine, odobren je od strane Europske agencije za lijekove (EMA), a do kraja godine očekuje se i dozvola američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Ovo odobrenje bit će prvi korak, nakon sklapanja posla, nakon kojeg će bivši Genzymovi dioničari biti isplaćeni. Ako će isplate doseći predviđeni iznos, procijenjen na tržišnom potencijalu novog lijeka, Viehbacher je obećao bivšem izvršnom direktoru Henr Termeeru kupiti bocu francuskog vina. "Način na koji se razvija priča oko Lemtrade mogla bi me stajati poprilično dobre boce vina", rekao je Viehbacher. U Sanofijevom novom istraživačkom centru radit će 230 znanstvenika i istraživača, koji će uglavnom biti premješteni iz tvrtkinih laboratorija u okruženju. Znanstvenici će se baviti biologijom zloćudnih bolesti, biokemijom i bioanalitikom, kemijskom genetikom i proteomikom te farmakologijom.

 Sanofi, čije je sjedište u Parizu, trenutno u Massachusettsu zapošljava više od 5000 ljudi. Toliko ih je radilo u Genzymeu 2011. godine kada je završena akvizicija, a pridružili su im se i znanstvenici iz Sanofijevog istraživačkog centra u New Yerseyu koji je u međuvremnu zatvoren. No, Viehbacher je rekao da će budući uzlet kompanije vjerojatnije doći izvana odnosno kroz kroz suradnju sa malim bostonskim biotehnološkim tvrtkama kao što su Merrimack Pharmaceuticals i Alnylam Pharmaceuticals te u suradnji s bolnicama kao što je Dana-Farber Cancer Institute and Joslin Diabetes Center.

Komentirajte prvi

New Report

Close