McDonald’s podiže plaće zaposlenicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2015. u 09:57
Foto: Hina

McDonald’s, koji je najavio povećanje plaće u srijedu, bori se sa slabim prometom i padom prodaje u SAD-u..

McDonald's planira povećati prosječnu plaću za oko 90.000 svojih zaposlenika u SAD-u na otprilike 10 dolara po satu, no to povećanje neće osjetiti zaposlenici u svim restoranima tog lanca brze hrane jer je većina pod franšizom.

Predstavnici zaposlenika kažu da taj potez McDonald'sa, koji se pod pritiskom sindikata odlučio dati i druge pogodnosti radnicima poput plaćenoga godišnjeg odmora, nije ispunio sva njihova očekivanja. Za četvrtak planiraju prosvjede diljem zemlje.

Wall Mart Stores i ostali američki maloprodajni lanci već su podigli najniže plaće zaposlenicima, odgovarajući tako na česte radničke prosvjede u kojima se poziva na veće plaće i bolje radne uvjete.

McDonald's, koji je najavio povećanje plaće u srijedu, bori se sa slabim prometom i padom prodaje u SAD-u.

Povećanje plaća u otprilike 1.500 restorana u SAD-u u njegovom vlasništvu uslijedit će 1. srpnja. Početna plaća zaposlenika tada će biti za 1 dolar viša od lokalno određene minimalne plaće. Prosječni sat rada od 1. srpnja plaćat će se 9,9 dolara, dok se sada plaća 9,01 dolar.

Do kraja 2016. godine, najavljuju u toj kompaniji, prosječni sat rada u njezinim restoranima plaćat će se više od 10 dolara.

Gotovo 90 posto od ukupno više od 14.000 McDonaldsovih restorana u SAD-u nalazi se pod franšizom, a franšizeri samostalno odlučuju o pogodnostima radnika. No, očekuje se da će biti pod pritiskom da prate McDonald's kako bi ostali konkurentni kao poslodavci.

Najnoviji potez te američke korporacije odmah je naišao na kritike.

"To je premalo da bi zaista značilo promjenu, a i odnosi se samo na manji dio radnika", kaže Kwanza Brooks, radnik McDonaldsa u gradu Charlotte u Sjevernoj Karolini, koji sada zarađuje 7,25 dolara po satu.

Brooks je član pokreta "Borba za 15 dolara", koji podupire sindikat, a koji poziva poslodavce da i više nego udvostruče plaće sa sadašnjeg saveznog minimuma od 7,25 dolar po satu. Skupina planira u četvrtak prosvjed diljem SAD-a u restoranima McDonalds'a.

Komentirajte prvi

New Report

Close