Magna Steyr odustaje od nove tvornice u Sloveniji?

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2017. u 15:41
Kanadsko-austrijska tvrtka zaposlila bi 1000 radnika

Proizvođaču autodijelova žalba na okolišnu dozvolu poremetila bi planove da počne s proizvodnjom krajem 2018. godine.

Žalba na izdanu okolišnu dozvolu za pogon Magne Steyr mogla bi ugroziti vremenski raspored i time cjelokupni veliki projekt austrijske investicije u Sloveniji, javljaju slovenski mediji. Iz Magne Steyr, velikog proizvođača autodijelova, za RTV Slovenije su potvrdili da im je odobrena građevinska dozvola za pripremne radove u Mađarskoj, ali tvrde da im je Slovenija još uvijek prvi izbor.  

Tako će slovensko Ministarstvu gospodarstva nastaviti sve predviđene aktivnosti oko austrijske investicije. Pripremljen je raspored za izdavanje građevinske dozvole u rujnu, ali pod pretpostavkom da na izdanu okolišnu suglasnost neće biti pritužbi, kažu u ministarstvu, dodajući da izdavanje okolišne suglasnosti i pitanje žalbi nije u njihovoj nadležnosti. "Ipak, žalba bi mogla ugroziti raspored, a time i cijeli projekt", ocjenjuju. Wolfgang Zitz, koji je u Magni odgovoran za proizvodnju automobila, potvrdio je da je njihov cilj početi raditi u tvornici u mjestu Hoče krajem 2018. godine i da s mogućom žalbom na okolišnu suglasnost taj rok više neće biti moguće dostići.

Odluka uprave o odustajanju od planova u Sloveniji još nije donesena, dodao je. Informacije o građevinskoj dozvoli u Mađarskoj odbio je komentirati, ali je rekao da kada već imaju probleme u Sloveniji više rade na planu B "tako da trenutno vode dva projekta istovremeno". U postupku izdavanja okolišne suglasnosti u Sloveniji postoji 12 zainteresiranih strana. Udruženje za zaštitu okoliša Slovenski E-forum će se žaliti jer je, prema njihovu mišljenju, izabrano područje zaštite premaleno, a u raspravi nisu mogli komentirati pitanje izdavanja vodne suglasnosti jer ju je Uprava za vodu izdala neposredno prije izdavanja okolišne suglasnosti.

Magna je planirala investiciju u okolini Maribora vrijednu više od 100 milijuna eura, koja bi trebala zaposliti najmanje 1000 radnika. Kako bi ubrzala i olakšala dolazak kanadsko-austrijske kompanije, vlada Slovenije je usvojila zakon o strateškom razvojnom području od državnog značaja u općini Hoče-Slivnica, gdje bi se trebala graditi tvornica, i time ulagaču osigurala brže dobivanje građevinske dozvole. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Boli državu ona stvar za naše plaće. Njih zanima samo ubiranje novog poreza.

Nisu Slovenci pali s kruške da će zagađivati svoju prirodnu okolinu kad u istoj firmi mogu raditi i u Austriji uz duplo veću plaću.

New Report

Close