Krka ostvarila rekordnu prodaju od 680,5 mil. eura

Kompanija ove godine planira uložiti 135 milijuna eura
, Foto: PD Kompanija ove godine planira uložiti 135 milijuna eura
, Foto: PD

Slovenska farmaceutska kompanija u prvih šest mjeseci 2018. godine nastavila s odličnim poslovanjem.

Krka je u prvih šest mjeseci ove godine povećala prodaju za šest posto, na rekordnih 680,5 milijuna eura, javljaju slovenski mediji.

Neto dobit je porasla 11 posto, na 101,4 milijuna eura. Na tržištima izvan Slovenije prodali su proizvode vrijedne 636,1 milijun eura što predstavlja 93 posto ukupne prodaje, a količinska prodaja porasla je 6 posto, na sedam milijardi jedinica (tableta, kapsula, injekcija).

Rast u svim regijama

Svi procijenjeni poslovni pokazatelji u prvoj polovici 2018. godine bolji su od prve polovice 2017. godine. Procijenjena operativna dobit (EBIT) Grupe Krka u iznosu od 135,2 milijuna eura bila je devet posto veća nego u istom razdoblju prošle godine, procijenjena operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) u iznosu od 190,2 milijuna eura bila je 7% veći nego lani u istom razdoblju.

Procjenjena dobiti prije oporezivanja Grupe Krka iznosila je 120,6 milijuna eura i bila je devet posto veća nego u istom razdoblju prošle godine.

 

101,4milijuna

eura iznosila je dobit kompanije u prvih pola godine

Najveću prodaju slovenska farmacetska kompanija, koja posluje i u Hrvatskoj, i dalje ostvaruje u regiji Istočne Europe koja drži 32,1 posto udjela ukupne prodaje Krke. U toj je regiji ostvarena prodaja od 218, 4 milijuna eura što je za 4,4 milijuna eura, odnosno 2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Međutim, prodaja se povećala u svim regijama, osim malog pada zabilježenog u Ruskoj Federaciji, koje je Krkino najveće pojedinačno tržište. Na tom tržištu prodano je proizvoda vrijednih 153,2 milijuna eura, što je za dva posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali je vrijednost prodaje izražena u domaćoj valuti (rublja) porasla za 12 posto.

Najveći projekt u Rusiji

Na većini ostalih tržišta u Istočnoj Europi i Središnjoj Aziji ostvaren je rast. Na domaćem tržištu u Sloveniji, prodaja je iznosila 44,4 milijuna eura, s rastom od tri posto. Prodaja na slovenskom tržištu čini 6,5% ukupne prodaje farmacetske kompanije.

Prodaja se povećala u svim grupama proizvoda i usluga. Grupa Krka prodala je 568,3 milijuna eura vrijednih lijekova na recept, što je 20,1 milijun eura ili četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Lijekovi na recept čine 83,5 posto prodaje kompanije. Bezreceptni proizvodi, čija je prodaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za osam posto ostvarili su prodaju od 58,5 milijuna eura (8,6 posto ukupne prodaje). Veterinarskih proizvoda prodano je jedan posto više za 35,2 milijuna eura, a njihov udio u ukupnoj prodaji iznosio je 5,2 posto.

Prodaja zdravstvenih i turističkih usluga iznosila je 17,3 milijuna eura, što je za pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine (2,5 posto udjela u ukupnoj prodaji). Preostala prodaja iznosila je 1,1 milijun eura.

Prema riječima Jože Colariča, predsjednika Krkine uprave, kompanija ove godine planira uložiti 135 milijuna eura.

“Najveći projekti na kojima radimo su u inozemstvu, prije svega Krka Rus, dok je u Sloveniji to izgradnja razvojno-kontrolnog centra 4 na središnjoj lokaciji u Ločni, zatim dodatni kapaciteti za skladištenje ulaznih sirovina i gotovih proizvoda, kao i opremanje postrojenja Notol 2, što je najveće Krkino ulaganje u povijesti”, rekao je Colarič.

Više od 50.000 dioničara

Na kraju lipnja 2018. godine Krka je imala čak 51.020 dioničara, što je ipak 1,7 posto manje nego početkom godine.

Od toga, najviše dionica ima 49.900 domaćih fizičkih oseba, koji drže 39 posto dionica, dok su najveći pojedinačni dioničari Slovenski državni holding (SDH) i Kapitalska družba (KD), te Republika Slovenija, koji zajedno imajo ukupno 27,2 posto.

Značajan udjel drže i ulagači iz inozemstva, čak 23,5 posto, a među njima ima i onih iz Hrvatske, dok kompanija posjeduje samo 2,4 posto vlastitih dionica.

 

2,90eura

bruto po dionici dobit će dioničari Krke

Na prošlotjednoj skupštini Krke prihvaćeni su svi prijedlozi uprave, uključujući i dividendu u iznosu od 2,90 eura bruto po dionici koje će početi isplaćivati od 19. srpnja.

Prihvaćen prijedlog uprave

Udruga malih dioničara Slovenije predložila je isplatu veće dividende.

Udruga je predlagala da se od dobiti od 169 milijuna eura rasporedi za dividende 112 milijuna eura, odnosno 3,50 eura po dionici, što nije dobilo podršku na skupštini.

“Procjenjujemo da financijski položaj kompanije omogućuje plaćanje veće dividende. Ovisno o cijeni dionice, koja je 1. lipnja iznosila 58 eura, dividenda od 3,50 eura značila bi 6,03 posto prinosa po dionici, što bi prema našim procjenama imalo pozitivne učinke na trgovanje dionicama, a ne bi ugrozilo poslovanje”, objasnila je svoj prijedlog Udruga malih dioničara.

Međutim, nakon glasanja na skupštini postalo je jasno da će se većina dioničara Krke zadovoljiti s dividendom koju je ponudila uprava. Ona pri trenutnem tečaju obećava prinos veći od pet posto. Više su u Sloveniji dioničarima donijele samo dionice Telekoma Slovenije, Osiguranja Triglav in Cinkarne Celje.

Krka je u prvoj polovici ove godine otkupila 102.396 vlastitih dionica.

Komentari (1)
  • benčić-jur
    benčić-jur 10:42 9.7.2018.

    Čestitke na primjereno dobrim rezultatima poslovanja, a iskazana će dobit bez ikakvog problema amortizirati financijski gubitak koji je ostvarila u kreditiranju Agrokora Medika dd, čiji je Krka značajni dioničar.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!