‘Konkurencija za poslove je sada žešća za poslodavce, radnici imaju više izbora’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. svibanj 2015. u 08:33
Foto: Thinkstock

Wal-Mart, Target, Gap i McDonald’s već su najavili povećanje plaća radnicima, a taj bi trend mogao prodrijeti dublje u sektor maloprodaje.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim vijestima s tržišta rada u SAD-u, dok će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti kvartalna poslovna izvješća nekih od najvećih američkih trgovačkih lanaca.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,9 posto, na 18.191 bod, a S&P 500 0,4 posto, na 2.116 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 5.003 boda.

Cijeli prošli tjedan na Wall Streetu je vladala nesigurnost, no cijene dionica snažno su porasle u petak jer je ulagače ohrabrio znatan rast zaposlenosti u SAD-u.

U travnju je broj zaposlenih porastao za 223.000, koliko se i očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 5,4 posto, najnižu razinu u gotovo sedam godina. To pokazuje da se rast američkog gospodarstva ubrzava na početku drugog tromjesečja, nakon što je u prvom praktično stagniralo.

Ipak, rast nije tako snažan, procjenjuju analitičari, da bi američka središnja banka Fed već u lipnju, po prvi puta nakon osam godina, povećala kamate.

Ovoga će tjedna, pak, u fokusu ulagača biti poslovna izvješća američkih trgovačkih lanaca za prvo tromjesečje jer je taj sektor pod pritiskom zahtjeva za povećanjem plaća.

Wal-Mart, Target, Gap i McDonald's već su najavili povećanje plaća radnicima, a taj bi trend mogao prodrijeti dublje u sektor maloprodaje, s obzirom na poboljašanje situacije na tržištu rada.

"Konkurencija za te poslove je sada žešća za poslodavce. Radnici sada imaju više izbora", kaže Thomas Sudyka, direktor u tvrtki Lawson Kroeker.

Ako će kompanije povećati plaće, to će značiti da će morati smanjiti neke druge troškove ili povećati cijene, kaže Sudyka.

A kako će se neki od najvećih američkih trgovačkih lanaca i kompanija nositi s tim izazovom, ovoga bi se tjedna moglo pokazati u poslovnim izvješćima Macy'sa, Nordstroma i Kohl's te konferencijama na kojima će poslovodstva tih kompanija odgovarati na pitanja novinara i analitičara.

Komentirajte prvi

New Report

Close