Josip Šelendić: Zašto sam odlučio otvoriti tvrtku baš u Kataru

Autor: Mateja Bratanić , 23. siječanj 2013. u 14:52
Josip Šelendić (Foto: Anto Magzan/VLM/PIXSELL)

Zagrebački poduzetnik Josip Šelendić u Kataru je odlučio razvijati obiteljski biznis te je tamo pokrenuo tvrtku. U razgovoru za Poslovni.hr Šelendić progovara o poslovnoj klimi na Bliskom istoku.

Zagrebački poduzetnik Josip Šelendić u Kataru je odlučio razvijati obiteljski biznis te je tamo pokrenuo tvrtku. U razgovoru za Poslovni.hr Šelendić otkriva kako je tvrtka osnovana u lipnju 2011 godine. Ime tvrtke je European Australian Contracting and trading Company i bavi se graditeljstvom i trgovinom.

Zašto ste odabrali baš Katar?

Nakon ulaska Hrvatske u recesiju i pada količine posla u Hrvatskoj morali smo se okrenuti novim tržištima. Tako smo se odlučili za tržište Bliskog istoka. U Katar smo otišli po preporuci prijatelja koji su tamo radili te tako stekli određene kontakte.

Koju funkciju u tvrtki trenutačno obnašate? Jeste li zadovoljni poslovanjem?

Moja funkcija je direktor tvrtke. Mogu reći da sam zadovoljan poslovanjem tvrtke jer u poslovnom okruženju kakav ja Katar nije lako naći posao i pobijediti na natječaju zbog izuzetno velike konkurencije i pravila natječaja u kojima preferiraju da sudionici natječaja budu tvrtke koje su već radile na Bliskom istoku. Tako da nakon završenog projekta u zadanom roku kao glavni izvoditelj i projektant na projektu upravne zgrade marine Lusail mogu reći da sam zadovoljan proteklom godinom i da će nam sada nakon dobivene reference biti lakše nastupati na budućim natječajima.

Koliko imate zaposlenika i odakle dolaze (Katar, Hrvatska…)?

Zaposlenike uzimamo prema veličini projekta na kojem radimo. Na zadnjem projektu zaposlili smo petnaestak radnika iz Hrvatske i dvadesetak radnika koje smo pronasli u Kataru, a porijeklom su iz Indije, Filipina ili Nepala.

Što očekujete od svojih zaposlenika, zapošljavate li trenutno?

Trenutno ne zapošljavamo nove radnike jer čekamo odgovor na jedan veći natječaj za glavnog izvoditelja i dva manja natječaja kao podizvoditelja. Ako se nešto od toga realizira sigurno ćemo trebati nove radnike. Plan je da se radnici odabiru kao i na prošlom projektu – za stručnije poslove uzimali bismo radnike iz Hrvatske i okruženja, a za pomoćne radove zaposlili bismo radnike iz Indije, Nepala i Filipina.

Koliko se razlikuje osnivanje tvrtke u Kataru u odnosu na osnivanje tvrtke u Hrvatskoj?

Ne puno, procedura je slična. Najvažnije je da pronađete Katarca partnera jer po njihovom zakonu vlasnik većinskog paketa dionica svake tvrtke mora biti lokalni državljanin. Nakon što se pronađe odgovarajući partner ostalo sve ide relativno brzo i uz uplatu temeljnog kapitala u iznosu od 200.000 QR cca. 45.000 EUR tvrtka je otvorena u roku desetak dana.

Katar intenzivno radi na otvaranju svog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj. Smatrate li da hrvatski poduzetnici trenutačno imaju dovoljno dobru gospodarsku podršku za poslovanje u Kataru? Koliko je hrvatskim poduzetnicima teško (ili lako) doći do informacija potrebnih za otvaranje tvrtke u toj zemlji?

Koliko sam osobno upoznat – katarsko veleposlanstvo već funkcionira, iako još nije izabran veleposlanik, u Zagrebu već neko vrijeme boravi otpravnik poslova iz Katara te priprema sa svojim timom otvaranje veleposlanstva.
Nadamo se skorom otvorenju jer to će znatno ubrzati podršku oko izdavanja viza i ovjere dokumenata koji su inače morali ići preko Berlina. Osim veleposlanstva osnovane su katarsko-hrvatske udruge koje organiziraju seminare pomoću kojih se poduzetnici mogu upoznati s poslovanjem u Kataru. Međutim najvažnije je posjetiti Katar, upoznati potencijalnog partnera i procijeniti koliko on može pomoći, jer bez utjecajnog lokalnog partnera u Kataru je gotovo nemoguće dobiti projekt.

Prema Vašem iskustvu, koje su prednosti poslovanja u Kataru?

Prednosti su te da je Katar zemlja s velikim investicijskim planovima za sljedećih dvadeset godina, što je danas u Hrvatskoj i okruženju nemoguće zbog opće ekonomske situacije. Poslovanje je sigurno u pogledu poštivanja ugovornih obveza i plaćanja. Nekada se malo kasni, ali ne može se dogoditi da ne bude plaćeno. Velika prednost je porez na dobit koji iznosi tek 10%  i to samo na strani udio u tvrtki.

Kakvi su planovi za budućnost Vaše katarske tvrtke?

Planovi su nam ostati u Kataru sigurno do Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, do kada bi trebao trajati val velikih investicija, te možda jednog dana proširiti poslovanje na ostale zemlje u okruženju. 

Što biste savjetovali hrvatskim poduzetnicima koji razmišljaju o pokretanju biznisa u Kataru?

Bitno  je da imaju strpljenja i kapitala. Jer troškovi poslovanja i života u Kataru nisu mali, a strpljenje je bitno jer u zemljama Bliskog istoka pojam vremena nije kao u zapadnim zemljama. Tu se sve radi sporije i opreznije. I najvažnije je pronaći dobrog lokalnog partnera u kojega imate povjerenja i koji želi raditi i graditi tvrtku zajedno s vama.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sretno Josipe!

Sad če Katar procvasti.Nisam znal da su Bandić i Jelavić več tam.

Radit će im stolice za stadione a ISPROBAVATI ( sjede drvo na plastiku ) MATAN BANBINJO!!! Tu imaju najviše iskustva!!I STUPIĆI ( cestovni ) ZA OGRANIČAVANJE VOŽNJE I KRETANJA!!!

New Report

Close