Izabran novi šef UniCredit banke

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2016. u 15:43
Foto: Andrea Delbo/Milestone Media/PIXSELL

Jean-Pierre Mustier morat će se pozabaviti problemom loših kredita teških 38 milijardi eura, ali i kako restrukturirati poslovanje.

Jean-Pierre Mustier (55), nekadašnji direktor korporativnog i investicijskog bankarstva u UniCreditu, izabran je za glavnog izvršnog direktora te najveće talijanske banke po imovini. Prema tvrdnjama upućenih izvora inozemnih medija, Mustier je u četvrtak potvrđen na izvanrednoj sjednici Nadzornog odbora banke.

Međutim, iz UniCredita su odbili komentirati te navode. Time je završena potraga za nasljednikom Federica Ghizzonija koji je odlazak najavio u svibnju. Jean-Pierre Mustier iza sebe ima iskustvo u financijskoj industriji od gotovo tri desetljeća. Iz UniCredita je otišao 2014. nakon što je tri godine bio šef investicijskog bankarstva. Prije toga je vodio sektor investicijskog bankarstva u francuskoj banci Société Général i to u vrijeme kada je banku 2008. pogodio skandal s neovlaštenim trgovanjem brokera Jeromea Kerviela.

Podsjetimo, banka je tada zabilježila štetu od gotovo pet milijardi eura. Nakon odlaska iz UniCredita Jean-Pierre Mustier bio je partner u jednom hedge fondu. Povratkom u talijanskog bankarskog diva Mustier će se morati pozabaviti s problemom loših kredita "teških" 38 milijardi eura. UniCredit, kao uostalom i sve velike europske banke, muči i okružje iznimno niskih kamatnih stopa zbog čega je iznimno teško zaraditi na osnovnom bankarskom poslu, posuđivanju novca. "UniCredit treba snažnu osobnost sposobnu restrukturirati poslovanje. Mustier se poklapa s očekivanjima zbog svojeg iskustva u investicijskom bankarstvu", istaknuo je za Bloomberg Stefano Girola iz švicarskog Syz Asset Managementa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close