Irak i Libija zaustavljaju Energoinvest

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2014. u 22:00
Libijska kompanija AGOCO dodijelila je sarajevskom Energoinvestu ugovor za izgradnju trafostanice u Bedi

Sarajevska kompanija ne može naplatiti realizirane ugovore zbog rata u Libiji, Siriji i Iraku, niti može započeti gradnju projekata koje je u međuvremenu dobila.

Tvrtka Energoinvest Sarajevo i ove godine ima veliki broj ugovorenih poslova u regiji i inozemstvu, ali najveći je problem naplata realiziranih ugovora zbog ratnog stanja u Libiji, Siriji i Iraku. Energoinvest radi na tržištima u Albaniji, Libiji, Alžiru, Etiopiji, Iraku, Kosovu, Slovačkoj, Srbiji, Makedoniji i drugim zemljama, a za 2014. godinu ugovoreni su poslovi vrijedni 140 milijuna eura, što je značajno povećanje u odnosu na prijašnje razdoblje, piše portal Klix.ba.

 

4milijuna

eura vrijedni su poslovi u Libiji koje Energoinvest ne može započeti

"Za buduće poslovanje naročito je važno da nam se otvaraju prilike na regionalnom tržištu energetike u Crnoj Gori i Slovenija, ali i nova tržišta u Africi, tako da vjerujemo da će Energoinvest ostati regionalni lider u našem sektoru. Upravo smo u Kongu potpisali ugovor vrijedan oko 1,4 milijuna eura za izgradnju nacionalne telekomunikacijske mreže, a riječ je ugovoru s Elektroprijenosom Konga", rekao je Amer Obradović, voditelj kabineta direktora Energoinvesta.No, ključni izazov s kojim se sarajevska kompanija sučeljava ostaje naplata u Libiji, Siriji i Iraku. "U Libiji i Iraku završili smo poslove, ali ih ne možemo naplatiti, što znatno utječe na naše financijsko poslovanje, o čemu redovito izvještavamo našeg većinskog vlasnika vladu FBiH. Uprava, Nadzorni odbor i sama vlada FBiH poduzeli su mjere koje bi trebale pomoći u rješavanju problema izazvanih ratovima u Iraku i Libiji", objašnjava Obradović.

Iz Energoinvesta ističu kako su se borili da ostanu i dobiju nove poslove na libijskom tržištu. Libijska kompanija AGOCO je dodijelila Energoinvestu ugovor za izgradnju trafostanice u Bedi, te izgradnju industrijske zone u Misrati, međutim rat je pokvario planove. "Kada smo pomislili da se poslovi normaliziraju, u Libiji se nedavno ponovno rasplamsao ratni sukob. Vrijednost potpisanog ugovora je veća 4 milijuna eura. U Libiji nam tamošnje vlasti duguju više od milijun eura, koji zbog rata ne mogu biti prebačeni na naš račun", naveo je Obradović. Poslovi u Libiji i Iraku zasad su stavljeni "na čekanje", a sarajevska kompanija je osnovala podružnicu u Tunisu gdje se čeka stabilizacija situacije u obližnjim zemljama i povratak na gradilišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close