I uz rast plaće Appleov šef i dalje najlošije zarađuje

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. siječanj 2016. u 08:26
Osnovna plaća izvršnog direktora Tima Cooka iznosi dva milijuna dolara, Foto: Reuters

Godišnja zarada Tima Cooka porasla na 10,3 mil. dolara.

Godišnja zarada Appleova izvršnog direktora, Tima Cooka, u 2015. godini porasla je 11,5 posto, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu, ali je i dalje najlošije plaćeni član Uprave te kompanije. Tehnološki div je izvijestio da je Cook  u godini u kojoj je Apple bilježio rast prodaje od 28 posto i dobiti za 35 posto zaradio ukupno 10,3 milijuna dolara. Istovremeno, lani je Apple zabilježio i prvi pad vrijednosti dionica od 2008. godine.

Cookova je osnovna plaća prošle godine porasla oko 14,4 posto na dva milijuna dolara, dok su nekapitalni bonusi narasli 19 posto na osam milijuna dolara, pokazalo je izvješće. Od kraja rujna Cook ima opcijska prava na 3,1 milijuna Appleovih dionica što podrazumijeva i potencijalnu zaradu veću od 310 milijuna dolara, temeljeno na vrijednosti zaključenoj u srijedu. Stjecanje kontrole nad ovim dionicama očekuje se da će između kolovoza 2016. i kolovoza 2021. godine.

No, Tim Cook je zapravo najslabije plaćeni Appleov rukovoditelj. Godišnja zarada financijskog direktora Luca Maestrija prošle je godine narasla 81 posto na 25,3 milijuna dolara. Angela Ahrendts, viša predsjednica za maloprodaju i online trgovinu, najbolje je plaćena – njena je ukupna zarada iznosila 25,8 milijuna dolara. Usprkos rastu dobit u 2015. godini, analitičari Thompson Reutersa za 2016. predviđaju rast od svega četiri posto. “Pitanje je hoće li uopće biti rasta”, kaže BTIG-ov analitičar, Walter Piecyk.

Probijena granica od 100 dolara nakon pet mjeseci

Vrijednost Appleove dionice u srijedu je prvi put u pet mjeseci pala ispod 100 dolara. Cijena dionice spustila se sve do 99,87 dolara, ali se završetkom trgovanja zaustavila na 100,70 dolara što je gotovo dva posto niže nego dan ranije. Appleova vrijednosnica posljednji je put kraj trgovanja dočekala ispod 100 dolara 20. listopada 2014. godine. U posljednjih šest mjeseci dionica je ukupno oslabila 19 posto. Burzovne podatke prate i neobični potezi poput onog tajvanskog Hon Hai Precision Industrya, Appleova proizvodnog partnera koji je smanjio broj radnih sati tijekom novogodišnji praznika što analitičari povezuju sa slabljenjem isporuke iPhone modela 6S i 6S Plus. Istovremeno, japanski poslovni list Nikkei prenio je informaciju o 30-postotnom rezanju proizvodnje iPhonea u razdoblju od siječnja do ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close