Gorenje želi otvoriti tvornicu u Vijetnamu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2015. u 08:28
Sve više u fokusu azijsko tržište/Tomislav Miletić/24SATA

Moguća je greenfield investicija te partnerstvo ili preuzimanje nekog od lokalnih proizvođača.

Gorenje, slovenski proizvođač električnih uređaja za kućanstvo, planira da u narednih pet godina otvoriti tvornicu u nekoj od azijskih zemalja gde je radna snaga jeftinija, piše ljubljanski Dnevnik.

"Strategija za godine pred nama je orijentacija na globalno tržište i premium brendove. Globalni rast prodaje ostvarit ćemo iz postojećih proizvodnih lokacija, a procijenili smo da će za brži rast biti potrebno pokretanje lokalne proizvodnje. Dakle, u pet godina planiramo otvaranje tvornice izvan Europe, možda u Vijetnamu ili nekoj od obližnjih zemalja", poručuju iz Gorenja. 

Kako dodaju iz slovenske kompanije, moguća je greenfield investicija, partnerstvo s postojećim lokalnim ponuđačima, ili preuzimanje nekog od lokalnih proizvođača. Strategija Grupe predviđa do 2020. usmjeravanje poslovanja van Europe , čime će se smanjiti ovisnost o europskom tržištu.Dio proizvodnje Gorenje je već preselilo u Srbiju, gdje su troškovi rada više od upola manji nego u Sloveniji. Prosječna mjesečna plaća tvorničkog radnika u Vijetnamu je oko 140 eura , dok je prosječna neto plaća u Sloveniji nešto veća od 990 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close