Finska tvrtka u Velikoj Gorici želi centar za helikoptere

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. lipanj 2019. u 09:15
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Finska tvrtka Patria zainteresirana je za osnivanje Centra za održavanje, popravak i remont aviona i helikoptera u Zrakoplovnom tehničkom centru (ZTC) u Velikoj Gorici, o čemu se vode intenzivni pregovori s predstavnicima hrvatskog Ministarstva gospodarstva, potvrđeno je Jutarnjem listu u finskoj kompaniji.

“Predstavnici Patrije posjetili su ZTC kako bi vidjeli u kakvom je stanju tvrtka i utvrdili mogućnosti buduće suradnje. Isto tako, pozvali smo tehničko osoblje ZTC-a u nordijske zemlje kako bi se upoznali s mogućnostima Patrije u održavanju helikoptera i vojnih aviona", stoji u odgovoru Brigitte Salonen, glasnogovornice kompanije, Jutarnjem listu.

“Patria želi uspostaviti dugoročno partnerstvo s državnim tvrtkama koje se bave poslovima održavanja, remonta i popravka u Europi, a Patriji je podučje Jadrana vrlo zanimljivo u tom segmentu”, dodala je Salonen.

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su Jutarnjem listu posjet predstavnika Patrije. “Možemo potvrditi kako su predstavnici jedne od poslovnih jedinica Patrije Patria’s ISP posjetili Zrakoplovno-tehnički centar kako bi se upoznali s mogućnostima i kapacitetima same tvrtke te razmotrili mogućnost potencijalne buduće suradnje", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva Jutarnjem.

Patria u svom portfelju ima i dio Aviation u kojem se rade poslovi održavanja civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F18 koje koristi finska vojska. Prema dostupnim informacijama, Patriji je ZTC zanimljiv zbog budućih većih poslova održavanja hrvatskih helikoptera. Riječ je o helikopterima Kiowa, Bell, a u budućnosti i Black Hawk. Sve te modele helikoptera
Patria Aviation već sada održava. Primjerice, ima ugovor za održavanje švedskih Black Hawka, piše Jutarnji list.

Podsjećaju da je ZTC državna kompanija koja se bavi poslovima održavanja vojnih i civilnih aviona te helikoptera, ali je već godinama u velikim poslovnim problemima. Trenutno obavljuju dio posla remonta helikoptera Mi1718h. Riječ je o poslu koji je zapao u velike probleme i upitno je kada će biti završen. Država je u nekoliko navrata pokušala naći rješenje za ovu tvrtku, ali bezuspješno. Posljednji pokušaj bio je da izraelska tvrtka Elbit kupi ZTC u sklopu kupnje borbenih aviona F16 Barak. No, sve je propalo nakon fijaska posla s avionima, navodi dnevnik.

Prema dostupnim informacijama, razgovore o mogućoj suradnji s Patrijom inicirali su ministar gospodarstva Darko Horvat i njegov pomoćnik Zvonimir Novak, piše Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close