Dionica pada, Krka traži strateškog partnera

Autor: Poslovni dnevnik , 11. veljača 2016. u 21:59
Analitičare čudi pretjerana vezanost Krke za problematično rusko tržište

Prodaja farmaceutske tvrtke u Rusiji pala 21 posto.

Dionice slovenske farmaceutske kompanije Krka od početka ove godine izgubile su 6 posto vrijednosti što mnogi povezuju s ispodprosječnim poslovnim rezultatima za devet mjeseci prošle godine. Prodaja je u tom razdoblju povećana, ali samo za 1%, a najveći je problem prodaja u Rusiji koja se u tom razdoblju smanjila čak 21 posto.

Zato su mnogi uvjereni da bi Krka mogla ići u smjeru traženja strateškog partnera, piše Dnevnik.  "Čudi me pretjerana vezanost za rusko tržište jer problemi u tom dijelu svijeta nisu novost. Zato bi Krka trebala razmišljati o većoj disperziji tržišta na kojima prodaje svoje proizvode", rekao je Igor Štemberger, čelnik Ilirike.

Međutim, vodstvo kompanije Krka opovrgava da će tražiti strateškog partnera.  "Jedan od Krkinih strateških ciljeva do 2020. godine jeste da ostane samostalna kompanija", kažu u Krki koju vodi Jože Colarič, te poručuju da je odluka o vlasništvu u rukama dioničara, dodajući da i sami traže potencijalne mete za preuzimanje. Slovenski državni holding i Kapitalska družba koji zajedno drže više od 27 posto udjela u Krki kažu da je strateški cilj zadržavanje njihovog vlasništva. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Krkine potencijalne mete za preuzimanje??? Pa vjerojatno stabilizacija i povećanje vlasničkog utjecaja u najvećoj hrvatskoj veledrogeriji Mediki dd, a time i kontrola distribucije na hrvatskom tržištu. U konačnici imajući u vidu povijest nastanka Medike, Plive (Kaštela) i Krke bez šireg bi se objašnjavanja moglo reći “Lesi se vraća kući”.

New Report

Close