Cisco otpušta 14.000 zaposlenika

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2016. u 21:59
Foto: Reuters

Val otkaza u IT tvrtkama posljedica je višegodišnjeg pada prodaje osobnih računala.

Cisco Systems ukinut će oko 14.000 radnih mjesta ili 20 posto od ukupnog broja u tom tehnološkom divu, objavio je u utorak CRN, pozivajući se na izvore iz te kompanije. Očekuje se da će Cisco plan reorganizacije objaviti za nekoliko tjedana jer se taj proizvođač mrežne opreme preusmjerava s hardvera prema softverski usmjerenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Nedavno su, podsjeća Reuters, još tri velike informatičke kompanije najavile otpuštanja. Microsoft je u srpnju 2014. godine najavio otkaze za 18.000 zaposlenika što je tada bila jedna od najvećih najava otpuštanja u povijesti tehnoloških kompanija. No, u rujnu prošle godine na čelo ljestvice kompanija s najvećim valom otkaza zasjeo je Hewlett-Packard koji je najavio otpuštanje 33.000 ljudi u sljedeće tri godine. Intel je travnju objavio da će otkazati suradnju za 12.000 radnika ili 11 posto ukupne radne snage.

Cisco je u travnju imao više od 70.000 zaposlenih širom svijeta, a odbio je komentirati tekst CRN-a. Ciscu trebaju drugačije vještine za "softverski definiranu budućnost" jer kani povećati udjel na određenim tržištima i povećati marže, kazao je izvor upoznat sa situacijom. Cisco ulaže u nove proizvode, kao što su softver za analitiku i alati za 'cloud' centre, kako bi nadoknadio spori rast potrošnje telekomunikacijskih kompanija u njegovom osnovnom segmentu – proizvodnji mrežnih proizvoda. Kompanija je već mnogim zaposlenicima ponudila pakete za prijevremenu mirovinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close