Biotehnološka tvrtka Samsunga na burzi

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2016. u 22:00
Lijekovi nose veliku zaradu/Fotolia

Nova uzdanica korejskog diva prikuplja do 2,7 milijardi dolara za širenje.

Nova, biotehnološka uzdanica južnokorejskog Samsunga priprema najveći ovogodišnji izlazak na burzu. Prema priopćenju Seoulske burze, Samsung Biologics poslao je dokumentaciju potrebnu za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO). Prema procjenama analitičara, kompanija osnovana 2011. vrijedi oko 10 milijardi dolara, a u IPO-u bi investitorima mogla ponuditi između 10 i 25 posto dioničkog udjela.

Prevedeno u jezik novca, Samsung Biologics mogao bi prikupiti između 1,8 milijardi i 2,7 milijardi dolara. U svakom slučaju, riječ će biti o najvećem ovogodišnjem IPO-u na korejskom tržištu kapitala, navodi Financial Times. Prikupljeni novac iskoristio bi se za proširenje proizvodnih kapaciteta čime bi Samsung Biologics postao najveći ugovorni proizvođač biotehnoloških lijekova. Trenutno je na trećem mjestu, iza švicarske Lonze i njemačkog Böhringer Ingelheima.

Inače, kompanija već proizvodi složene lijekove za švicarskog farmaceuta Roche te Bristol-Myers Squibb. Krajem prošle godine položen je kamen temeljac za treću tvornicu koja će udvostručiti ukupne kapacitete. Većinu udjela – točnije 97 posto – u tvrtki posjeduju Samsung Electronics i Samsung C&T, de facto holding kompanija cijelog Samsungova carstva. U južnokorejskom divu računaju da će proizvodnja lijekova uskoro donositi gotovo jednaku zaradu kao i potrošačka elektronika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close