Alibaba planira 15 milijardi dolara ulaganja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2017. u 14:59
Foto: Reuters

Šire poslovanje u sektoru logističkih usluga.

Kineski div u segmentu internetske trgovine Alibaba najavio je u utorak da će uložiti 100 milijardi juana (15 milijardi dolara) u gradnju globalne logističke mreže u petogodišnjem razdoblju u sklopu širenja poslovanja u sektoru logističkih usluga.

Najavljeni iznos bit će uložen u razvoj podatkovne tehnologije i poboljšanje procesa skladištenja i isporuke, pojašnjavaju u Alibabi.

Također se spremaju izdvojiti 5,3 milijarde juana za potrebe povećanja udjela u logističkoj tvrtki Cainiao Smart Logistics Network sa 47 na 51 posto. Cainiao je osnovan 2013. godine kao zajednički projekt Alibabe, vlasnika lanca robnih kuća Intime Group, konglomerata Fosun Group i skupine logističkih kompanija. Trenutno kontroliraju oko 57 milijuna isporuka dnevno.

Alibabinim ulaganjem vrijednost Cainiaoa porasla bi na oko 20 milijardi dolara.

"Naš angažman u Cainiaou i dodatna ulaganja u logistiku demonstriraju našu želju da izgradimo najefikasniju logističku mrežu u Kini i u svijetu", istaknuo je u priopćenju objavljenom u utorak izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang.

Najava ulaganja vremenski se pskolopila s Alibabinim naglim širenjem logističke i mreže elektronske trgovine u inozemstvu, uključujući i netom najavljene kanale izravne prodaje u Indoneziji, na Tajlandu i na Filipinima, kroz dvije milijarde dolara ulaganja u internetsku maloprodajnu kompaniju Lazada Group na području jugoistiočne Azije.

Alibabino povećanje udjela u Cainiaou također signalizira namjeru jačanja kontrole nad matičnim kineskim tržištem usluga skladištenja i isporuke, s obzirom na žestoku konkurenciju koju su potaknula nastojanja kompanija da izvuku što veću korist iz imovine u segmentu logističkih podataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close