Zaintrigirali kreativne studije i svjetske TV kuće

Autor: Marta Duić , 04. veljača 2015. u 22:01
Peteročlani tim koji je razvio aplikaciju što je već pobrala brojne nagrade

Aplikacija smanjuje troškove produkcije i ubrzava stvaranje animiranog sadržaja. Na CES-u im se obratilo nekoliko studija iz Los Angelesa.

Istražujući mogućnosti 3D kamere koju smo tada koristili za druge projekte, naletjeli smo na video koji prikazuje koncept upravljanja 3D avatarom koristeći pokrete tijela.

Prema komentarima ljudi vidjeli smo da su oduševljeni tom idejom i krenuli smo razvijati MashMe, objašnjava Jerko Škorić, jedan od autora aplikacije. MashMe aplikacija je koja omogućuje brzu i jednostavnu izradu visokokvalitetne 3D animacije. Funkcionira tako da web kamera koja je danas prisutna u svakom računalu prenosi pokrete tijela, ekspresije lica i glas na 3D lika u stvarnom vremenu. Od početne ideje do danas prošle su gotovo tri godine, pa je proizvod putem promijenio više smjerova, ponajprije zbog tržišnog potencijala te zbog tehnološkog napretka. Iako su na početku MashMe razvijali samo za 3D kameru, koja je i danas preskupa i nedostupna za širu upotrebu, okrenuli su se razvoju na web kameri (2D), koja je prisutna u svim računalima.

"S obzirom na to da je proizvod još u fazi razvoja, izrazito smo zadovoljni reakcijama i potražnjom na tržištu, osobito nakon izlaganja na CES-u u Las Vegasu, na kojem smo prvi put pred inozemnom publikom predstavili MashMe. Zainteresirani su kreativni studiji i TV kuće koji su u MashMeu prepoznali alat koji znatno smanjuje troškove produkcije i ubrzava stvaranje animiranog sadržaja. Samo na CES-u obratilo nam se nekoliko studija iz Los Angelesa s upitom za korištenje u komercijalne svrhe", pohvalio se Škorić. MashMe je dobio poticaje Ministarstva poduzetništva i obrta u obliku Poduzetničkog impulsa, što im je, kažu, omogućilo fokusiranost koja im je bila potrebna.

"Za nekoliko tjedana lansiramo crowdfunding kampanju na Kickstarteru koja će nam pomoći da prikupimo novac za finalnu etapu razvoja, svi zainteresirani neka ostave svoju email adresu na mash.me i kontaktirat ćemo ih prije početka kampanje", poručuje Škorić. Tehnologija koja stoji iza MashMea je tzv. motion capture, koji se već neko vrijeme koristi u Hollywoodu, naravno, u puno naprednijoj i skupljoj varijanti. Zahvaljujući toj tehnologiji peteročlani tim će moći pokriti više područja primjene, ali zasad im je, kako tvrde, fokus izrada animacije. U posljednjih nekoliko mjeseci osvojili su brojne nagrade, poput prvog mjesta na BUG Idea Knockoutu, gdje su kao nagradu dobili štand na CES-u u Las Vegasu i plaćene putne troškove, te prve nagrade na konferenciji Zagreb Connect. Finalisti su na natječaju Zagrebačke banke "Moj Zaba Start – Kreativna crta".

Komentirajte prvi

New Report

Close