Zagrebačka aplikacija ‘čita’ švicarska brojila

Autor: Marta Duić , 25. srpanj 2017. u 22:01
U Hrvatskoj se tek očekuje veća 'popularnost' pametnih brojila/FOTOLIA

Softver hrvatske agencije Cinnamon u Švicarskoj će se koristiti na 2,2 milijuna brojila, trećini svih u zemlji.

Zagrebačka agencija Cinnamon za švicarsku tvrtku VOLAG System AG razvila je mobilnu aplikaciju Unimod Collect.

Riječ je o aplikaciji koja koristeći Bluetooth tehnologiju očitava pametna brojila. VOLAG System AG vodeća je švicarska tvrtka u razvoju rješenja za daljinsko prikupljanje i analizu podataka, a softver Cinnamona koristi se za očitavanje 2,2 milijuna brojila u Švicarskoj, što je jedna trećina svih takvih uređaja u državi. Rješenje je zasad puštano kod više od 200 klijenata, a puna se primjena hrvatske aplikacije očekuje već od ovoga tjedna.

Najveći izazov – usklađivanje
"Najizazovniji dio je bio razviti stabilnu komunikaciju raznih pametnih brojila u upotrebi, bilo za struju, vodu ili plin. Iako je aplikacija razvijena za švicarsko tržište, nadam se da će ovakva rješenja brzo pronaći put za širu primjenu i u Hrvatskoj˝, kaže Ivan Kovač, direktor agencije Cinnamon i voditelj razvoja aplikacije Unimod Collect. Kako tvrdi, softver je već predstavljen zainteresiranim stranama u Hrvatskoj, a budući da automatizira i ubrzava proces očitanja brojila isplativ je svima u tom poslu.  

 

Kovač

Nadam se da će ovakva tehno rješenja brzo pronaći put ka široj primjeni i u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj se trenutačno plin očitava tehnologijom papira i olovke, a voda i struja digitalno, no Unimod Collect je značajno superiorniji bilo kojem rješenju", objašnjava Kovač. Na aplikaciji se radilo godinu i pol, a u timu agencije je 15 programera i dizajnera. "Mi izvozimo usluge razvoja softvera u nekoliko zemalja, ponajprije Švicarsku, Švedsku, SAD i UAE gdje s klijentima kreiramo rješenja u području financija, trgovine, logistike, edukacije. No, najviše radimo na projektima sličnim Unimodu Collectu, kroz Internet of Things. Ona omogućuju povezivanje i upravljanje fizičkim uređajima i kamen su temeljac razvoja pametnih gradova˝, kaže Kovač. 

Uskoro i novi projekti 
Cinnamon ima velike planove za Švicarsku, gdje su započeli suradnju s četiri inovativne kompanije. "Razvili smo i razvijamo neka interesantna rješenja u području pametnog parkiranja, logistike, edukacija, te i jedno koje može bitno promijeniti sektor pravničkih usluga. Uz rad za klijente razvijamo i vlastite ideje poput Blanketa, aplikacije za praćenje filmskih preporuka", poručuje Kovač. 

Komentirajte prvi

New Report

Close